Megvan a legközelebbi fekete lyuk

A láthatatlan égitest kísérőcsillagai szabad szemmel is láthatók a déli féltekéről.

A Távcső (Telescopium) csillagképben felfedezett fekete lyukat az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) chilei La Silla obszervatóriumában működő távcsővel figyelték meg. Ez

az első olyan szabadszemes csillagrendszer, amiben fekete lyuk található. 

A Távcső (Telescopium) csillagkép csillagai egy tiszta és sötét éjszakán segédeszköz nélkül is láthatók a déli égbolton. Aggodalomra azonban semmi ok, "mindössze" ezer fényévre van tőlünk az újonnan felfedezett égitest.

A kutatók eredetileg a HR 6819-es kettős csillagrendszeren végeztek megfigyeléseket, majd az eredmények kiértékelése közben fedezték fel a harmadik égitestet. Kimutatták, hogy az egyik látható csillag 40 naponta kerüli meg a láthatatlan társát, míg a másik csillag a belső páros körüli tágabb pályán mozog.

Fantáziarajz a HR 6819 hármas csillagrendszerről. A csillagok pályáját kék, míg a most felfedezett fekete lyuk pályáját piros vonal jelöli. (Kép forrása: ESO/L. Calçada)

A megfigyelésekkel a tömegét is ki tudták számítani, a Napnál legalább négyszer nehezebb a láthatatlan égitest

Mivel egy fekete lyuk a legtöbb esetben heves kölcsönhatásban áll környezetével, a nagyenergiájú röntgensugárzás kimutatja jelenlétüket. A legújabb felfedezettnél viszont ez elmarad, így valóban teljesen fekete és "csendes". Az új felfedezés új lehetőséget nyitott a további kutatásokban, így a kutatók jobb eséllyel találhatnak még több "csendes társat" és ez még csak a jéghegy csúcsa ahogy fogalmaztak.

Forrás: csillagaszat.hu, ESO

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2020.05.08 16:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban