Megújul a GFS

Július 13-án frissül a legelterjedtebb időjárási modell, még pontosabbak lesznek az előrejelzések.

Frissítve: az új változat bevezetését július 13-ra halasztották.

Június 22-én a déli futástól kezdve jelentős változásokat eszközölnek a legelterjedtebb időjárási modell, a Global Forecast System ("globális előrejelző rendszer") működésében. A két hét múlva kedden esedékes szoftverfrissítés először a késő délutáni órákban befejeződő 12Z-s futásban lesz érvényben, a fontosabb változásokat alább ismertetjük.

A legfontosabb fejlesztés egyértelműen a 35 kilométeres rácsfelbontás 27 kilométeresre sűrítése lesz. A változtatás hatására a modell rácspontjainak száma (ezzel együtt az igényelt számítási teljesítmény is) közel megduplázódik, mely már önmagában is jóval pontosabb előrejelzéseket eredményez.

A korábbi 180 órás (7 és fél napos) futást 12 órával tovább futtatják majd, így már 8 napon keresztül át fogják a szuperszámítógépek teljes felbontásban előrejelezni az időt. A 8 napon túli előrejelzések 12 helyett 6 órás sűrűséggel, azaz naponta négy időpontra lesznek kiírva.

Megváltoznak a Nap besugárzását, a gomolyfelhők képződését, a felhőzöttség és a gravitációs hullámok hatását leíró algoritmusok, illetve a hurrikánok pozícióját is pontosabban határozza majd meg a frissített program, ezen változtatások pontosabb zivatar-előrejelzésekkel segíthetik majd a meteorológusok munkáját.

Régi hiányosságot pótolnak a fejlesztők azzal, hogy az átlagos szél mellett végre a modell által számolt maximális széllökések erejét is közzéteszik. Eddig csupán az átlagos szélerőből és más paraméterekből számolva lehetett következtetni a széllökések nagyságára.

Fontos megemlíteni, hogy a Közép-Európában futó regionális WRF modellek bemenetét is a GFS modell kimenete adja, így a frissítés közvetve számos - az Időkép előrejelzéseiben is felhasznált - modellfutás eredményét fogja pontosabbá tenni.

A teljes riport angolul itt olvasható.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.06.06 14:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk