Megtaláltak egy 1915-ben elsüllyedt hajóroncsot

107 évet töltött az óceán fenekén, és továbbra is érintetlen marad a műemlékké avatott Endurance.

Múlt hónapban indult útjára az Endurance22 csapata, hogy a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő hajóroncs-kutatása keretében megkeressék az 1915-ben elsüllyedt Endurance roncsait. Szombaton az expedíció sikerrel zárult, az Antarktisz partjainál a Weddell-tengerben leltek rá a roncsra.

A 44 méteres hajó szinte sértetlen maradt az évszázad során. Ez annak köszönhető, hogy az antarktiszi tengerfenéken nincsenek faevő mikroorganizmusok, a víz desztillált víz tisztaságú.

Az Endurance roncsa
Forrás: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic/PA

A roncs az elsüllyedés vélt helyétől 6 és fél kilométerre, 3008 méter mélyen található, és itt is lesz az enyészeté, mivel a nemzetközi antarktiszi szerződés értelmében műemléknek számít, és érintetlen marad.

Az Endurance 1914-ben indult útjára 27 emberrel a fedélzetén, hogy az Antarktiszt elérve átkeljenek a kontinensen, és járható utakat nyissanak a világ távoli szegletei között. 1915 októberében azonban a hajó az Antarktisz partjainál a jég fogságába esett, és a kapitány elrendelte a fedélzet elhagyását. A legénység öt hónapon keresztül jégtáblákon hánykódva várta a segítséget, majd az Elefánt-szigetre érkezve tudtak hírt adni magukról, és újabb hónapokig tartó várakozás után 1916 augusztusában végül kimenekítették őket. Szerencsére, mindenki megmenekült. A hajó 1915 novemberében elsüllyedt, az eddigi keresésére indult küldetések pedig kudarcba fulladtak. Az Endurance22 a 4. hajó a világon, amely valaha is bejutott a Weddell-tenger érintett részére, és az egyetlen, amely sikeresen megtalálta a 107 éve elsüllyedt hajót.

Endurance22 expedíció
Forrás: James Blake/Falklands Maritime Heritage Trust

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.03.10 11:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csütörtökön elindult az idei hajózási szezon a Balatonon
Utóidényi menetrenddel utazhatunk a Balatonon
Megjelentek az El Niño jelenséget vizsgáló drónhajók a Csendes-óceánon