Megnövekvő felhőzet

Átmenetileg vége a napos időnek, elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra; majd a hét végéig száraz időszak következik.

Hidegfront érkezik

Egy többközéppontú ciklonrendszer hosszan elnyúló frontja éri el a mai napon hazánkat, mely ideiglenesen véget vet a hétvégén megszokott száraz, napos időjárásnak, felhősödésre és többfelé záporokra készülhetünk.

Kedden megnövekvő felhőzetre, majd a délután folyamán egyre többfelé esőre, záporokra készülhetünk; néhány órás napsütésre a déli-délkeleti megyékben van kilátás. A Balaton-Pilis vonaltól délre, illetve keletre, tehát egy délnyugati-északkeleti tengely mentén szórványosan alakulhatnak ki zivatarok. A megélénkülő légmozgást időnként erős, zivatarok környezetében akár viharos széllökések is kísérhetik.

Szerdán reggel még többfelé számíthatunk esőre, záporokra, majd a délelőtt folyamán nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és újra előbújik a Nap.

Támad a belvíz

Jelenleg a Tiszántúlon okozza a legnagyobb problémát a belvíz nagysága, azonban a hétvége száraz, napos, időnként élénk széllel kísért időjárásának köszönhetően lassan ugyan, de csökkenni kezdett a vízzel elöntött területek nagysága.

Ennek ellenére a Tiszántúlon a vízzel elöntött területek továbbra is meghaladják a 8800 hektárt; a Tisza-mentén, a Hamvas-Sárréten, a Köselynél és a Berettyó alsó szakaszán még mindig másodfokú a védelmi készültség. Szerencsére a keddi hidegfront átvonulását követően a hét végéig újra száraz, csapadékmentes napok következnek, így a belvízzel elöntött területek nagyságának további csökkenése várható.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.04.27 7:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Hidegfront szakítja meg a melegedést