Megjelentek az év első éjszakai világító felhői

Idén először észlelték Magyarországon az éjszakai világító felhőket. Hazánkban júniustól augusztusig pillanthatjuk meg ezeket a különleges felhőket.

Hazánkban a júniustól augusztusig tartó időszakot nevezhetjük az éjszakai világító felhők (angolul: noctilucent cloud (NLC)) szezonjának, amikor mi is megfigyelhetjük őket a hajnali, késő esti órákban. Ezt a különleges felhőtípust idén először sikerült észlelni hazánkban.

Vasárnap hajnalban egy-egy halvány, de árulkodó felhőfoszlányt már el lehetett csípni. Ma hajnalban azonban már egyértelműen megfigyelhetőek voltak, annak ellenére, hogy láthatóságukat megnehezítették a fátyolfelhők és a légköri szennyeződés. 

Jónás Károly hajnali 3 óra 15 perckor készült fotója Soroksárról. A kéklő égen megjelenő fehér felhőfoszlányok maguk a világító felhők. Köszönjük a fotót!

Vassné B. Orsolya által üzemeltetett nyíregyházi webkameránk is megörökített pár foszlányt.

Mi az az éjszakai világító felhő?

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők, sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívűl száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség. Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

A következő hetekben nagyobb számban és fényességgel láthatunk még világító felhőket, így érdemes lesz napnyugta után és napkelte előtt 2 órával figyelni a nyugati és keleti horizotot. 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.06.10 11:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén