Megjelentek az El Niño jelenséget vizsgáló drónhajók a Csendes-óceánon

A 120 napos küldetés során nagyon sok mérést végeznek el, hogy még jobban megértsük az El Niño jelenséget.

2023. június 22-én hivatalosan is megkezdődött a 120 napos Trópusi Csendes-óceáni Megfigyelő Rendszer (TPOS) 2023 Saildrone küldetése, éppen azt követően, hogy átléptünk egy erős El Niño fázisba. A három Saildrone-t, azaz legénység nélküli felszíni járművet (USV) Hawaiiról (Honolulu) indították, és most az egyenlítőnél helyezkednek el a Csendes-óceán középső részén, nagyjából 2100 km-re a Hawaii-szigetektől délre.

Így néz ki egy drónhajó | Fotó: Jennvirskus

 Mikor beszélünk El Niño-ról?

Az El Niño állapot akkor következik be, amikor a trópusi éghajlati övben a Csendes-óceán középső és keleti részén az átlagosnál magasabb lesz az óceán felszínének a hőmérséklete, ami a passzát szelek legyengüléséhez vezet az egyenlítő közelében, de akár ezek a szelek meg is fordulhatnak. Ezek együttes hatása szokatlan időjárási eseményeket okozhat a bolygónk egészén.

Minden USV (legénység nélküli felszíni jármű) rengeteg szenzorral van felszerelve, amelyek a szélterhelést, a levegő és az óceán közötti hő- és széndioxid-cserét, valamint az óceán felszínének a vízhőmérsékletét, sótartalmát és biogeokémiáját figyelik. Ugyanakkor a drónok közül kettő a tengeráramlatokat nagyjából 100 méter mélységig fogja profilozni, míg a harmadik az élőlények eloszlását, illetve a táplálékláncot vizsgálja különböző szinteken, egészen 1000 méteres mélységig.

Összességében ez a hatodik TPOS küldetés, melynek több célja is van. Egyrészt a levegő-óceán kölcsönhatások vizsgálata, beleértve a potenciális egyenlítői feláramlást, amely az El Niño rendszer fejlődésével kapcsolatos, másrészt a széndioxid kibocsátásának megfigyelése a Csendes-óceán trópusi területein, amely gyakran összefüggésbe hozható az El Niño eseményekkel, harmadrészt pedig a hajóalapú akusztikus halvizsgálatok kiegészítése, az élőlények vízoszlopban történő eloszlásának felmérésére.

Forrás: Pmel.noaa.gov

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Jennvirskus - a kép illusztráció


Szerinted fontosak az ilyen jellegű kutatások?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.08.14 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen időjárásra számíthat a Tour de Hongrie mezőnye Budapesten
Napos, de kissé szeles idő várja a Tour de Hongrie mezőnyét a második szakaszon
Ilyen időjárás várja a Tour de Hongrie mezőnyét az első szakaszon