Megérkezett Lua

Az Indiai-Óceán déli területei fölött kialakult Lua névre keresztelt trópusi ciklon ezekben az órákban éri el Ausztrália északnyugati partjait.

Kedden alakult ki az a Lua névre keresztelt trópusi depresszió az Indiai-Óceán térségében, mely folyamatosan erősödve kezdetben északnyugati, északi, majd egyre inkább keleti, délkeleti irányban haladva megközelítette és ma helyi idő szerint délután 3 órakor 4-es kategóriájú trópusi ciklonként el is érte Ausztrália északnyugati tengerparti területeit. A ciklon szeme körül a legerősebb széllökések a tengerparti területeken a 250 km/h-t is elérhetik, de délebbre a szárazföldi területeken is előfordulhat akár 180 km/h-s erősségű szél. 

A Pilbara nevű tengerpati terület keleti részén ma délutánra a szélvihar mellé heves esőzéseket, súlyos áradásokat is várnak. A dagály magassága minden jel szerint jelentősen meghaladja majd az átlagos dagály-magasságot, mindez pedig magas hullámokat, pusztító áradásokat eredményezhet. Nem véletlen tehát, hogy az északnyugati tengerparti területekre piros fokozatú viharriasztás lett kiadva. Az előrejelzések szerint viszont a szárazföld fölött a ciklon dél felé haladva fokozatosan gyengül, és várhatóan holnap az esti órákban már csak 1-es erősségű viharként fog "tevékenykedni", majd fokozatosan feloszlik és megszűnik.

Forrás: www.nasa.gov, www.bom.gov.au

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.03.17 9:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

50 fokot mértek vasárnap Nyugat-Ausztráliában
Elérte Floridát a 200 km/h-s széllel tomboló Idalia hurrikán
Trópusi ciklon visz özönvizet Indiába és Pakisztánba