Megérkezett a hidegfront

Újra viharossá fokozódott a szél, az Eger-Debrecen vonalon egy kisebb szupercella vonult végig.

Megérkezett az újabb hidegfront: a Kab-hegyen az OMSZ műszere 110 km/h-nál erősebb lökéseket mért, az Időkép rendszere Bakonyszombathelyen 100 km/h-t meghaladó lökést regisztrált a késő délutáni órákban, de a Dunántúlon is 80-90 km/h körüliek voltak a maximális széllökések.

Az erős szél miatt a hegyeken átbukva érdekes, lencse alakú felhők (ún. lenticularisok) alakultak ki Budapest és Pilisjászfalu felett is. (Andromedes és Somesz84 képei, köszönjük!)

Körülbelül az Eger-Debrecen vonalon mozgott, majd hagyta el délkeleti irányban az országot az a kisebb szupercellává fejlődő zivatar, mely mintegy 2 órán keresztül áll fent (Jobbra Tib107 képe a celláról). Később a fővárostól északkeletre, Rétság környékén, valamint a nyugati-délnyugati országrészben is kialakultak kisebb zivatarok.

Időjárásunk - az északkeleti területeket kivéve - egészen csütörtökig megőrzi szeles voltát: a Dunántúl nagy részén és a középső megyékben (beleértve a főváros térségét is), többfelé fordulhatnak majd elő viharos széllökések, melyek a 70-80 km/h-t is elérhetik, így azokon a területeken, ahol az érkező záporok, zivatarok nem nedvesítették át a talajt, újra jó esély lesz kisebb porviharok kialakulására. 

Érdemes lesz tehát fokozott figyelemmel vezetni az utakon, hiszen a hidegfronti hatás miatt eleve ingerlékenyebbek, dekoncentráltabbak lehetünk,  a szél csendesedését pedig csak csütörtök estétől remélhetjük!

 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.04.12 21:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között