Megdőlhet az európai melegrekord

Erős hőhullám sújthatja az Ibériai-félszigetet a hétvégén 40-45 fok körüli hőmérsékletekkel, de néhol ettől is melegebb lehet.

Rendkívűl erős hőhullám körvonalazódik Spanyolországban és Portugáliában a következő napokban. A Szahara felől trópusi eredetű levegő érkezik az Ibériai-félsziget térségébe, melynek hatására többfelé emelkedhet 40-45 fokig a hőmérséklet. Sőt, egyes előrejelzések szerint

Portugália déli részén akár 50-51 fok is lehet. 

Az Afrika felől érkező trópusi légtömeg és a GFS globális modell által előrejelzett 2 méteres maximum-hőmérsékleti értékek szombaton. Forrás: WxCharts.eu

Ilyen meleget még eddig sehol nem mértek Európában. Az eddigi legmagasabb európai hőmérsékletet Görögországban regisztrálták 1977-ben, ekkor 48 fokig melegedett a levegő, de Dél-Európa más országaiban is 47 fok körüliek a maximum-hőmérsékleti rekordok.

A hőhullám szombaton érheti el csúcspontját, ekkor alakulhat az európai rekord közelében a hőmérséklet, de egy új melegrekord születését sem zárhatjuk ki teljesen. 

Hazánkban ilyen melegre nem kell készülni, ez a hőhullám nem éri el a Kárpát-medencét, a 30-35 fokos maximumok azonban a hétvégén is kitartanak.  

Borítókép: Kátay Zoltán

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.08.01 16:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek