Megadóztatnák az űrszemét után a cégeket

Sarkallva a lomok megsemmisítését, adót vetnének ki a Föld körüli pályán keringő űrszemétre az amerikaiak.

Gyakran visszatérő témának számít az érintett ágazatokban az űrszemét felhalmozódásának problémája, amely egyre nagyobb kihívás elé állítja az emberiséget. A megoldás kapcsán pár hete amerikai professzorok egy új javaslattal álltak elő: megadóztatnák a szemetet űrbe juttató cégeket.

Az európai bizottság űrszemét-begyűjtő projektje, illetve a SpaceX újrahasznosítható rakétái nem javítottak kellőképpen a helyzeten, így a szakemberek egy úgynevezett pályahasználati díj, azaz űrszemét adó bevezetését javasolják, amely remélhetőleg arra késztetné az érintett vállalatokat, hogy a szóban forgó használaton kívüli eszközöket mihamarabb eltávolítsák, esetleg megsemmisítsék. 

A projekt kitalálói az ideális éves díjat 235 ezer dollárra (~72 millió forint) becsülik. Ezzel nemcsak, hogy az űripar értékét 2040-ig négyszeresére növelnék, hanem arra ösztönözné a cégeket, hogy a jövőben a szemétnek bizonyuló objektumok eltávolítására is kidolgozzanak terveket. 

A javaslat megvalósításához arra lenne szükség, hogy minden érintett ország részt vegyen a kezdeményezésben (ez nagyjából 30 államot jelent), a díj fokozatos bevezetésével pedig hosszú távon nemcsak azt érnénk el, hogy megtisztítanánk közvetlen környezetünket (vagy megakadályoznánk a további felhalmozódást), hanem mérsékelnénk az ütközések kockázatát is - írja az Sg.hu.

A NASA (fent) és a European Space Agency (ESA) (lent) Föld körüli műholdakról és törmelékmezőről készült illusztrációi valós adatok alapján

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.06.16 14:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Makacskodik a tél a hegyekben
Látványos sarki fény ragyogott fel péntek este
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény