Még várat magára a tél

A továbbiakban is marad az enyhe idő, télies fordulat két héten belül nem látszik.

Egyelőre rossz híreink vannak azok számára, akik már a telet és a havazást várják, az átlagosnál enyhébb időjárás ugyanis a következő időszakban is folytatódik. A legfrissebb számítások szerint télies fordulat két héten belül nem várható.

Ajánló: Mikor jön a tél?

Ennek oka ugyanis, hogy az Atlanti-óceán fölött a következő napokban is gyakran képződnek majd ciklonok. Ezek hátoldalán a kontinens nyugati részét többször is hidegebb léghullámok áraszthatják el, viszont Kelet-Európa fölött nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, mely mintegy blokkolja a ciklonok keletebbre történő tovább haladását. Így Közép- és Kelet-Európában tartósan fennálló délies áramlásra kell számítani, mellyel az évszakhoz képest igen enyhe légtömegek érkeznek. Helyenként az átlagosnál továbbra is 10-12 fokkal lesz melegebb az idő. 

A 850 hPa-os főizobárszintre (kb. 1500 méteres magasság) vonatkozó hőmérsékleti anomália és a tengerszinti légnyomás alakulása november 12 és 22. között az ECMWF modell valószínűségi előrejelzéseinek átlaga alapján (forrás: WXCharts.com)

Ezen időjárási helyzetben jelentős átalakulás egyelőre nem mutatkozik, így nálunk még várat magára a tél,

hétvégén a 20 fokot is elérhetjük.

Fáklyadiagram a 850 hPa-os szint hőmérsékletére és a várható csapadékra vonatkozóan az amerikai GFS modellen (forrás: Wetterzentrale)

Nem így a kontinens északi részén, elsősorban Lappföldön, ahová már beköszöntött a kemény tél. A vastag hóval borított tájakon hétfőre virradóan néhol -30 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Forrás: Meteociel.fr

Borítókép: WXCharts.com

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.11.12 18:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Viszlát fagy