Még kitart a szeptemberi nyár, de már látszik mikor lehet vége

Jó ideig élvezhetjük még a meleget és a napsütést, de már látszik, mikor érkezhet a lehűlés.

A napos, nyáriasan meleg időtől még egy ideig nem kell búcsút vennünk. Hétvégén egy újabb erős anticiklon alakul ki Közép-Európa felett, melyenek délnyugati peremén az átlagosnál jóval melegebb levegő érkezik a mediterrán térségből a kontinens fölé. Ennek köszönhetően szerdáig még biztosan száraz, napos időre és 26-31 fok közötti csúcshőmérsékletekre lehet készülni. 

Az ECMWF valószínűségi (ensemble) előrejelzési térképe keddre a 850 hPa-os magasság (kb. 1500 méter) hőmérsékletére, valamint a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan. Forrás: WXCharts.com

De meddig tart ki a szeptemberi nyár?

A legfrissebb előrejelzések szerint péntekre változhat a helyzet. A meleget hozó anticiklon ekkorra elhagyja térségünket és északról több fokkal hidegebb levegő érkezhet a Kárpát-medencébe. A lehűlés mértéke azonban még rendkívül bizonytalan, amit az alábbi fáklyadiagram is jól szemléltet.

A GFS valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os nyomási szint hőmérsékletére és a csapadékra vonatkozóan. Forrás: Wetterzentrale.de


A jelenleg felvázolható, lehetséges forgatókönyv szerint tehát csütörtök este érkezhet meg a lehűlést hozó hidegfront záporos csapadék kíséretében, melynek mennyisége és területi eloszlása még nagy kérdőjel. Ezt követően péntekre visszaesik a hőmérséklet, de ennek mértéke bizonytalan. Az érkező hidegfrontot megerősödő, akár viharossá fokozódó széllökések is jó eséllyel kísérhetik. Az ezt követő napokról csak annyi mondható el, hogy a most tapasztalt nyárias meleg nagy eséllyel már nem tér vissza.

Kövesd folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Györkő Zsombor (Pécs)

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.09.11 18:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett