Mediterrán ciklonok hozhatnak csapadékos időt jövő héten

Jelentős átalakulás körvonalazódik az európai időjárási helyzetben, térségünket jövő hét közepétől mediterrán ciklonok érhetik el.

Hétvégétől jelentősen megváltozik az időjárási helyzetkép Európa fölött. A Brit-szigetektől nyugatra egy anticiklon (blocking) erősödhet meg, melynek keleti peremén észak felől hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek indulnak meg dél felé. 

Hogy a hidegből mennyit kapunk, egyelőre még kérdéses. Az viszont egyre valószínűbb, hogy a Földközi-tenger fölé érkező hideg, fagyos légtömegek a meleg, páradús levegővel keveredve mediterrán ciklonokat indítanak be, melyek a hét közepétől hazánkat is elérhetik. 

Az ECMWF modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint hőmérsékletére (kb. 1500 méteres magasság) és a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan kedd éjfélre /forrás: WXCharts.com/

Eső vagy hó jön?

A csapadék halmazállapota nagyban függ a ciklonok útvonalától, melyet ilyen időtávban még nem lehet pontosan előrejelezni. Előoldal esetén enyhébb időre, esőre készülhetünk, ugyanakkor ha a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, akkor

van esély arra, hogy akár kiadósabb havazás is kialakulhasson.

Ez legkönnyebben a nyugati országrészben következhet be, a mediterrán ciklonok mozgásából következően ugyanis a nyugati tájaink kerülhetnek könnyebben a ciklonok hátoldali áramlási rendszerébe.

Az amerikai GFS modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint hőmérsékletére és csapadékra vonatkozóan /forrás: Wetterzentrale/

Természetesen, hogy a szánkót elővehetjük-e, még nem mondható meg biztosra az előrejelzési helyzetben adódó jelentős bizonytalanságok miatt. Amit nagy valószínűséggel kijelenthetünk az az, hogy jövő hét közepétől csapadékosabbra fordul időjárásunk. 

Friss cikkel néhány napon belül jelentkezünk.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2021.11.17 11:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban