Mediterrán ciklonok csaptak le Görögországra

Havazás, szélvihar, özönvíz, szaharai por Görögországban, két mediterrán ciklon által.

Eseménytelen időjárással indult az április idehaza nem úgy mint Görögországban, melyet két mediterrán ciklon is elért az elmúlt 6 napban.

Az első ciklon rögtön április 1-én érkezett nyugat felől, és jelentős csapadékot hozott magával. Az ország északi területein, 400-600 méteres tengerszinti magasság felett több helyen kiadós havazás kezdődött. Macedónia hegyvidéki területein, 2200 méteres magasságban helyenként egy métert meghaladó hómennyiség gyűlt össze az elmúlt 8-10 napban.

 

 

A második és erősebb mediterrán ciklon (annak melegfronti szakasza) április 3-án este érkezett meg. Április 4-én Görögország középső régióiban heves esőzések kezdődtek, emellett több helyen alakultak ki záporok zivatarok, a hegyekben pedig ismét havazott. A 24 órás csapadékmennyiség néhol a 60 millimétert is meghaladta.

A ciklon középpontja ezen a napon Kréta szigetétől nyugatra, Afrika partjaihoz közel helyezkedett el, így hidegfrontja mélyen benyúlt Líbia sivatagos területeire. A hidegfront hatására feltámadó szél nagy mennyiségű sivatagi port kavart fel a légkör magasabb rétegeibe, ami ciklon előoldán megerősödő délnyugati áramlásnak köszönhetően Görögország legdélebbi területeire, köztük Krétára is eljutott.

 

A NASA műholdfelvétele a mediterrám ciklonról április 4-én

A sivatagi por sárgára színezte az eget a sziget fölött, a porral együtt viszont meleg levegő is érkezett. A Kréta északi partvidékén fekvő Plataniasban 27,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Heraklion kikötőjében elhelyezett webkamera felvétele. Forrás: Cretaweather.gr

Április 5-én a ciklon középpontja egyre inkább az Égei-tenger fölé helyeződött át jelentősen megnövelve a térségben meglévő légnyomás-különbségeket. Ennek hatására viharos, helyenként orkán erejű széllökéseket regisztráltak az Égei-tenger partvidékén és annak szigetein. A legerősebb széllökést Szamothraké szigetén mérték, ahol 118 km/h-t regisztrált a műszer. Még egy kamiont is felborított a szélvihar.

 

Kép forrása: Forecastweather.gr

A heves esőzések tovább folytatódtak, Skiathos szigetén vasárnap a napi csapadékösszeg a 163 millimétert is elérte. A nagy mennyiségű csapadék komoly áradások, villámárvizeket okozott, több helyen kiléptek a folyók a medrükből, néhol fölcsuszamlás is előfordult.

 

Képek forrása: Forecastweather.gr

 

A mediterrán ciklon még ma is csapadékos, szeles időt okoz a térségben. A csapadék mennyisége kedden már csökkenhet a ciklon hátoldalán feltámadó északkeleti szelet azonban még továbbra is viharos, akár a 100 km/h-t is meghaladó széllökések kísérhetik.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.04.06 16:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg