Mediterrán ciklon havazással

Szerdán és csütörtökön időjárásunkat egy mediterrán ciklon fogja meghatározni, többfelé kell havazásra számítani.

Szerdán megközelíti és eléri hazánkat egy a mediterrán térségben kimélyülő ciklon. Ennek áramlási rendszerében a Földközi-tenger felől igen nagy nedvességtartalmú levegő éri majd el hazánkat és szerdától délnyugat felől sokfelé készülhetünk havazásra. A modellszámítások szerint többfelé fordulhat elő akár intenzív havazás is. Nyugaton, délnyugaton szerdán éjfélig 10-15 cm-t meghaladó friss hóréteg kialakulása sem kizárt, délen a megerősödő szél hófúvást is okozhat ezzel nehezítve a közlekedést.

 

Az éjszakai órákban a csapadékmező tovább halad északi, északkeleti irányba ezért ekkor már országszerte számíthatunk csapadékra. Nem mindenütt lesz viszont havazás, a mediterrán ciklon ún. előoldalán az éjszaka főként keleten, majd csütörtökön napözben délkeleten átmenetileg havas eső is hullhat . A legtöbb és egyben megmaradó hó várhatóan a Nyugat-Dunántúlon, ott igazi téli időre van kilátás, többfelé 10-15 cm-t meghaladó hóréteggel.

 

Péntekre várhatóan eltávolodik tőlünk a mediterrán ciklon így ekkor már csak szórványosan kell számítani havazásra, ugyanakkor a ciklon hátoldalán ismét hidegebb levegő érkezik hozzánk, így a hétvégén a télt idéző hőmérsékletek tovább folytatódnak, éjszakánként gyenge fagyra, napközben pedig 10 °C alatti csúcshőmérsékletekre készülhetünk hózáporokkal. A sípályáinkon valószínűleg kitűnő feltételek lesznek a síelésre.

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.03.08 11:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
4-5 centi friss hó borította a Kékest