Medikán tombolt a Földközi-tengeren

Medikán, vagyis trópusi tulajdonságokkal rendelkező mediterrán ciklon alakult ki a Földközi-tengeren.

Ritkán kialakuló jelenség, úgynevezett medikán jött létre a Földközi-tengeren, mely a Numa nevet kapta.

Mi is az a medikán?

A medikán egy olyan mediterrán ciklon, mely trópusi jegyekkel rendelkezik. Kialakulása azért nem történik meg sűrűn, mert a Földözi-tengeren képződő mediterrán ciklonok általában hamar szárazföld fölé érnek, így nem tud kialakulni szervezett struktúra. Ebben az esetben viszont olyan a pályamozgása a ciklonnak, melynek köszönhetően sokáig a viszonylag még meleg tengervíz felett halad. Így ki tud alakulni az igazi örvénylő mozgás a magas szélességen való képződése miatt, illetve szem, és szemfal is létrejön az örvénylése során. Ugyanakkor tulajdonságai között említhetjük azt is, hogy károkozó széllel jár, azaz a széllökések elérhetik a 120 km/h-t, illetve nagy mennyiségű csapadék is társul hozzá, mely árvizeket okozhat. Ezen tulajdonságok összesége már megfelel egy az óceán felett keletkezett 1-es erősségű hurrikánnak, de fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben nem hurrikánról van szó.

Péntek kora délután a Numa medikán látható tartományban (Forrás: sat24.com)

Dél-Olaszország és a Balkán-félsziget nyugati partvidéke között péntek éjjel kialakult a Numa medikán szeme, melyet szemfal vesz körül. A felvétel infravörös tartományban készült. (Forrás: sat24.com)

Forrás: WXCHARTS/ARPEGE

A medikán csütörtök este elérte Olaszország déli partjait, pénteken és szombaton pedig a Balkán-félsziget nyugati partvidékét ostromolta. Viszont megérkezése előtt is már jelentős mennyiségű csapadékot okozott a Balkán-félszigeten, elsősorban Görögország, Albánia és Macedónia területén. A hegyvidéki területeken 100-200 mm, de helyenként

300-400 mm körüli csapadék lehullott

a napokban, mely árvizeket, földcsuszamlásokat okozott. Olaszország déli partjainál, de főként Görögország északnyugati, valamint Albánia délnyugati partjainál a széllökések elérték a 120-130 km/h-t, a nyílt vizen viszont 150-160 km/h feletti lökések is előfordultak. 

Görögország déli részén is nagy károkat okoztak a heves esőzések, a vihar sajnos emberéleteket is követelt. A török partokat és Korfut sem kímélte a vihar, ott is heves esőzések pusztítottak.

Forrás: Ruptly TV / Youtube

Borítókép: WXCHARTS/ARPEGE

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2017.11.15 13:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz