Hidegfront mögött

Reggel front érkezett, szombaton hűvösebb lesz, majd folytatódik a változékonyság. Jövő hétvégén visszatér a nyár.

Délnyugaton újabb gócok (18:20): Nagyjából a Csurgó-Kaposvár-Mohács vonal mentén zivatarok vannak kialakulóban, a gócokban már meg is jelentek az első villámok. Máshol inkább csak záporok fordulnak elő.

Sok helyen erős szél fúj (13:30): A front átvonulását követően jelenleg a sok helyen erős szél okozhat kellemetlenséget. Veszprémben található másodperces szélmérőnk 64, Budapest XII. kerületében elhelyezett műszerünk 60 km/h-s széllökést regisztrált nem rég.

Erős villámtevékenység Romániában (12:20): Keleti szomszédjainknál meglehetősen intenzív villámtevékenységgel járó zivatarok kísérik a front útját, mint ez a jobbra látható 12:10 perces villámtérkép-kivágatunkon is jól szemügyre vehető.

Tova is robogott a front (11:25): A fronthoz kapcsolódó csapadéktömb már a keleti határon is túlhaladt, mögötte szakadozott a felhőzet és egyre többfelé bukkan elő a Nap.

Kelet felé tartanak (8:50): Kelet felé haladva egyre több helyen alakulnak ki a hidegfronthoz kapcsolódóan zivatarok. Már Szolnok, Szentes térségében is egyre több helyen dörög az ég.

Zivataros reggel (8:10): Jelenleg a Duna-Tisza közén, Kecskemét, Monor térségében kísérik zivatarok a hidegfront érkezését.

Késik a front (ma 1:16): A legfrissebb számítások szerint hajnali 5 óra körül érheti el a csapadéksáv Sopront, Budapestet reggel 8, a Tisza vonalát 10 óra magasságában lépi át a front. Továbbra is délen van nagyobb esélye zivatarnak.

Hűvös lett a Nyugat-Dunántúlon (tegnap 17:05): A tegnapi naphoz hasonlóan ma is a nyugati területeken voltak zivatarok, néhol 20 fok alatti értékeket mutatnak a hőmérők. Jelenleg Nagyatád térségében csapkodnak a villámok. (Balra Olomnyuszi észlelőnk fotója, köszönjük!)

Jégeső Körmenden (tegnap 14:50): Körmend térségéből jégesőt jelentettek észlelőink. Eközben Vas és Zala megyében egyre nagyobb területeket érint zivatar.

(Jobbra Angyalka1985 fényképe látható, köszönjük a fotót!)

Zivatarok nyugaton (tegnap 13:40): A várakozásoknak megfelelően nyugati tájainkon zivatarcellák pattantak ki. Jelenleg Szombathely és Zalaegerszeg térségében tartózkodnak intenzív gócok.

Éjjel jön a hidegfront (tegnap 12:10): Délután nyugaton előfordulhat heves zivatar, majd az éjjeli órákban eléri hazánkat az esőt hozó hidegfront, melyből elsősorban a déli országrészben számíthatunk zivatarokra. Jelenlegi számítások szerint Sopront hajnali fél 4, Budapestet reggel 6, a Tisza vonalát reggel 8 körül érheti el a front. 

Csütörtökön még maradnak a nyárias értékek, 22-27°C, főként a Dunántúl nyugati felén, északon és a déli határszélen alakulhatnak ki záporok, zivatarok.  

(Alább Cymby panorámaképe Lentiből, köszönjük.)

Pénteken aztán hidegfront érkezik, így borongós, záporokkal, zivatarokkal, esővel tűzdelt időre van kilátás, északnyugatira forduló, az északi megyékben megélénkülő, olykor megerősödő széllel. Néhol akár nagyobb mennyiségű csapadék is áztathatja majd a földeket.

Szombaton hűvös lesz a reggel, ahogyan napközben sem lesz nyárias az idő: mindössze 15 és 22°C közé melegszik a levegő, vasárnap viszont már néhány fokkal kellemesebb lesz az idő, a csapadék várható mennyisége azonban még meglehetősen bizonytalan.

Hétfőn várhatóan újabb frontrendszer érkezik, mely továbbra is biztosítja a csapadékos, változékony időjárást, szárazabb időre, valamit melegedésre a jövő hét közepétől számíthatunk, akkor viszont visszatérnek a nyárias hőmérsékletek.

Szerző: Kurunczi Rita, Cséki Gergő, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.05.30 18:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz