Február 15-től a zuhanó ballonok adatait is használják

A 35 kilométer magasan kidurrant lufival pottyanó szondák esés közben is értékes adatokat mérnek.

Február 15-től az Országos Meteorológiai Szolgálat a felbocsátott meteorológiai ballonok esés közbeni adatait is rögzíti, valamint továbbítja a nemzetközi meteorológiai adatcserébe.

Magyarországon Budapest-Pestszentlőrincről és Szegedről naponta kétszer, világidő szerint éjfélkor és délben eresztenek fel meteorológiai szondát. Várható szélsőséges időjárás (zivatar, ónos eső) esetén ugyanakkor reggel és este 6 órakor is történhet rendkívüli szondafelbocsájtás.

Ezek a szondák emelkedés közben mérik a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, nyomását, valamint a szélsebességet is. Mivel a magaslégkörben ritkásak a mérések, ezért az itt mért adatok rendkívül fontosak az előrejelzések készítéséhez.

Emelkedés közben a szondákat az áramló levegő akár 2-300 kilométerrel is odébbfújhatja, így a léggömb kidurranása után 35 kilométeres magasságból ereszkedve egy másik helyszínen is képes függőleges profilt készíteni a légkörről.

Az időjárási modelleket a közelmúltban készítették fel a zuhanás közbeni adatok felhasználására, így a mai rajt adatait már rögtön fel is tudják majd használni az előrejelzések készítéséhez.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2022.02.15 0:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elmosolyodott a Nap, miközben a NASA űrszondája fotózta
Sikeresen módosították a Dimorphos pályáját
Hétfő éjjel a NASA eltérít egy aszteroidát