Már előrendelhető a másodperces szélmérő

1 év sikeres tesztelés után mától rendelhető az Időkép saját fejlesztésű, másodperces mérésre és vizualizációra képes szenzora.

Több mint egy év előzetes tesztelés és csaknem 100, korábban már kihelyezett mérőpont adatainak kiértékelése után - az új széltérképpel egy időben - örömmel jelentjük be, hogy másodperces szélmérőink már előrendelhetőek termékként is webáruházunkban, méghozzá 2011. december 31-ig 50%-os kedvezménnyel. Az előrendelt termékeket előreláthatólag 2012. márciusában fogjuk kiszolgálni.

Miért olyan különleges ez a szenzor?

Látszatra pontosan olyan, mint egy TX-20-as típusú, WS2350-hez tartozó kanalas szélmérő, de a műanyag borítás teljesen újratervezettt elektronikát takar, amely a temékhez tartozó, szintén átalakított IP-modul segítségével közvetlenül az internetre kapcsolható, számítógép nélkül is.

A másodperces szélmérő valójában tizedmásodpercenként mér és a mérési adatokat másodpercenként elemzi, illetve továbbítja; a beépített mikroprocesszor figyeli a másodpercen belüli szórást és a növekményt az esetleges "tüskék" kiszűrése érdekében.

Irányérzékelésben is hatalmas előrelépést jelent, hogy - köszönhetően a tizedmásodperces felbontásnak - az elfordulási értékek mozgás közben akár 1° pontossággal követhetőek, szintén valós időben - szemben a korábbi, maximum 16 irány-szegmenssel, mely 22,5°-os pontosságú.

A legfontosabb talán mégis az, hogy a szélmérő így képessé vált a széllökések rendkívül precíz lekövetésére. Korábban hatalmas gondot okozott, hogy - bár a legtöbb hagyományos időjárás-állomás szélmérője helyesen működik - csak 8 másodpercenként "vesz mintát" a légmozgás sebességéből, ami csak ritkán esik egybe az erősebb széllökések pillanatával. Emiatt szinte minden "hagyományos" szélmérő alulmérte a tényleges sebességeket, még akkor is, ha egyébkét megfelelően (10 méter magasan, szélárnyéktól mentes helyen) került elhelyezésre.

Élőben a neten

A másik kiemelkedő újítás, hogy a másodpercenként továbbított adatok egy speciális, külön erre a célra kifejlesztett - honlapba is illeszthető - vizualizációs modul segítségével valós időben követhetőek nyomon (jobbra). Ez azt jelenti, hogy - ha például egy kikötőben egy hirtelen érkező szélvihar felkavarja a levegőt - azt a szélmérő tulajdonosa és honlapjának látogatói azonnal (maximum egy-két másodperces késleltetéssel) láthatják, mind a szélirány, mind a lökések sebességének látványos megjelenítésével.

A másodperces szélmérőkhöz új, animált pop-up-okat (felugró ablakokat) terveztünk, amelyek kiemelik a legutóbbi 10 perc legnagyobb széllökésének felfutását (ezek a megújult széltérképen bárki számára elérhetőek), a szélmérő tulajdonosa pedig ezeket beillesztheti honlapjába is.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban vitorlázóknak, akár vizen, akár levegőben; kikötőknek, siklóernyős, sárkányrepülős fel- és leszállóhelyeknek, kisebb repülőtereknek; vízparti szállodáknak, strandoknak, turisztikai központoknak és minden egyéb olyan létesítménynek, ahol nagyon fontos a friss, valós idejű információ a szélirány és a szélerő változásairól.

A másik nagyon hasznos felhasználási területetet a kisebb, házi, vagy akár közepes, ipari szélturbinák tervezett telepítési helyeinek folytonos, hossszú időn át történő mérése. Bár itt a valós idejű nyomkövetés nem annyira fontos, mégis, a precízebb iránymérés és a széllökések átlagos erősségének megítélése szempontjából kiemelkedően fontos a tizedmásodperces mintavétel és a másodperces mérés korábban nem elérhető gyakorisága és pontossága.

Elhelyezési kritériumok, tipikus hibák

A legprecízebb érzékelők sem képesek értékelhető adatokat szolgáltatni a környezeti jellemzőkről, ha nem megfelelően kerülnek elhelyezésre. Bár a probléma leglátványosabban a hőmérő-szenzorok esetében vehető észre, de éppoly kritikus fontossűgú a légsebesség és a szélirány mérését lehetővé tévő, másodperces szélmérő esetében is.

A WMO szabványok szerint a szél mérése -  ideális esetben, teljesen nyílt terepen - 10 méteres magasságban történik a földfelszín felett; ha azonban a közelben lévő fák, épületek vagy más tereptárgyak akadályozhatják a légmozgást, akkor a szélmérőt lehetőség szerint ezek magassága fölé kell emelni.

Ennek hiányában a szélsebesség-mérés hatékonysága rendkívüli mértékben, drasztikusan romlik. Tipikus példával élve, ha valaki például egy családi ház kertjében, 5 méter magasan helyezi el a szélmérőt, de a kertben (vagy a szomszédos telken) 10-15 méter magas fák vannak, és mondjuk 30 méteren belül van olyan épület, amely szintén eléri ezt a magasságot, akkor a valós szélsebesség maximum felét-harmadát mérhetjük.

Konkrétan számszerűsítve, egy 70-80 kilométeres lökésekkel érkező szélvihar esetén sem fog a szélmérő 30-40 km/h-nál nagyobb maximumokat mérni, noha ekkor már a palával fedett tetők egy részét meg is bontja, magát a tetőszerkezetet pedig súlyosan károsíthatja a vihar.

Még rosszabb, ha valaki a hőmérő-szenzorral azonos magasságban rögzíti a szélmérőt vagy a ház falára szereli, teljesen kitakarva ezzel a lehetséges szélirányok nagy részét, nem is beszélve a turbulenciáról. Ilyen esetben az is előfordulhat, hogy egy 70-80 kilométeres kifutószéllel érkező zivatar átvonulása során sem mér a szenzorunk 15-20 km/órás sebességet meghaladó maximumokat.

Éppen ezért a szélmérő szenzort - amennyiben a 10 méteres magassában előírt szabványos elhelyezés valamilyen okból nem teljesíthető - lehetőleg a rendelkező legmagasabb, még elérhető pontra kell telepíteni (az adott épületen vagy egyéb tartószerkezeten); kiváló lehetőséget nyújtanak erre például az antennarudak, árbocok, lámpa- vagy egyéb (de semmi esetre sem magasfeszültségű!), elérhető közelségben lévő oszlopok.

Figyelem! Ha antennarúdon vagy más, hasonló árbocon telepítjük a mérőeszközt, törekedni kell arra, hogy egyrészt a rajta lévő antennák (pl. parabola-tányérok, HD-vevő eszközök) se takarják ki, illetve akadályozák a szabad légmozgást a szenzor magasságában. Mindemelllett maga az oszlop/árboc sem lehet túlságosan nagy átmérőjű, ha közvetlenül arra szereljük a szélmérőt! 5-10 cm átmérő felett már maga a tartó rúd is olyan mértékű turbulenciát kelthet, ami jelentősen torzíthatja a mérést. Ilyen esetben javasolt, hogy egy vékonyabb, könnyű (műanyag vagy alumínium) rúddal emeljük ki a szélmérőt az eredeti rúd vagy árboc magassága fölé, vagy ha ez nem lehetséges, akkor próbáljuk legalább fél-egy méterrel oldalirányban eltartani tőle.

Az eszköz korlátai

Bármilyen pontos és precíz, bizonyos szélsőséges időjárási körülmények között előfordulhat, hogy a szélmérő nem képes megfelelő adatokat továbbítani. Ilyen lehet például az ónos vagy fagyott esővel keveredő, vegyes halmazállapotú téli csapadék, amely - ha ráfagy a szélmérő külsejére - értelemszerűen lehetetlenné teszi a kanalak mozgását, és ily módon a szélmérést is. A fagyott réteg felolvadása után a szélmérő ismét teljes értékűen működőképessé válik.

Hol lehet működés közben megnézni a másodperces szélmérőt?

Nos, leginkább megújult széltérképünkön, ahol minden másodperes szélmérőt élénkebb, zöldes színű ponttal jelöltünk; ha ezek fölé visszük a kurzort, a felugró ablakban láthatjuk a legutóbbi 10 perc legnagyobb széllökésének fel-és lefutását, másodperces bontásban egy látványos, animált grafikon formájában. Ugyanitt megtekinthetjük a legutóbbi 24 órás átlag- és maximum-értékek grafikonjait, a szélirány-átlagok változásával együtt.

Mindemellett saját, Budapest I. kerület, Várnegyedben működő másodperces szélmérőnk valós idejű vizualizációját mostantól 24/7/365 jelleggel, folytonosan közzétesszük a térkép mellett: ezen tényleges, másodperces frissítéssel láthatóak az aktuális szélirány- és szélsebesség adatok a főváros e kiemelten fontos pontjáról.

Ugyanezek a látványos, honlapba is illeszthető vizualizációk (illetve a Pro rendszerben ezekhez kapcsolódó archívumok) természetesen minden egyes másodperces szélmérőt megrendelő vásárlónk rendelkezésére állnak majd.

Kapcsolódó témák - Megújult széltérkép, Időkép Shop

Várjuk előrendelésüket, köszönjük!
2011. november 28.
Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2011.11.27 23:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szélvihar élőben - ismét
Megújult a széltérkép
Széltérkép béta