Másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe

2 megyére adott ki piros figyelmeztetést az OMSZ. Az országos tisztifőorvos elrendelte a másodfokú hőségriasztást.

12 megyében, köztük Budapesten is másodfokú (narancs), 2 megyében (Csongrád-Csanád, Békés) pedig harmadfokú (piros) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, vagyis a narancs színű területeken 27 °C, a legmelegebb, piros megyékben 29 °C felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

"Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. július 13-án (kedd) 0.00 órától 2021. július 15-én (csütörtök) 24:00 óráig", olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán.

Abban az esetben lép érvénybe másodfokú hőségriasztás, ha a napi középhőmérséklet egymást követő három nap eléri, vagy meghaladja a 25 °C-ot.

A nagy melegben ügyeljünk fokozottan a folyadékbevitelre, kerüljük az koffein és alkohol tartalmú italokat. Mindemellett nagyon erős UV-sugárzásra is készülhetünk: 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, mert akár 15-20 perc alatt leéghetünk.

Borítókép: Ancika0811

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.07.13 9:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy