Másfél méteres hó esett az USA-ban

A Pennsylvania állambeli Erie városában a lake effectnek köszönhetően tekintélyes mennyiségű hó hullott.

Miközben nálunk és Európa nagy részén is meglehetősen enyhe az idő, addig Észak-Amerikában nagy kiterjedésű, dél felé utat törő kanadai hidegmag okoz rendkívül hideg, kemény téli időjárást.

Erős, nagy kiterjedésű kanadai hidegmag = enyhe téli időszak Európa nagy részén

Szerda kora esti hőmérsékleti értékek az európai és észak-amerikai kontinensen

(Forrás: Meteociel)

Az USA nagy részén szokatlanul hideg idő köszöntött be, még a délebbi államokban is előfordul fagy, mindez a rendkívül erős, nagy kiterjedésú kanadai hidegmagnak köszönhető. Ettől a hidegmagtól délkeletre ugyanakkor enyhe levegő helyezkedik el, a jelentős hőmérséklet-különbség pedig az Atlanti-óceán északnyugati részén, a kontinens partvonala közelében erős ciklonképződést idéz elő, amely ciklonok aztán a megerősödő nyugatias áramlással Európa felé veszik útjukat. Ennek köszönhető, hogy hazánkban és az európai kontinens nagy részén többnyire előoldali, nyugati, délnyugati irányú légáramlás a meghatározó, amivel alapvetően enyhe, időnként nedves légtömegek érkeznek.

Jól látszik a térképen az Észak-Amerikát uraló hideg (Kép forrása: Andrew Freedman)

Az észak felől érkező sarkvidéki eredetű légtömeg többnyire alacsony nedvességtartalmú, amely azonban a Kanada és Amerikai Egyesült Államok határvidékén található Nagy Tavak páradús levegőjével telítődve a tavak partvidékén akár rekord mennyiségű havat képes okozni. Az ottani tavak ugyanis elég nagyok ahhoz, hogy ilyen módon befolyásolják a partjuk közelében az időjárást. Ezt a hatást angol nyelven "lake effect"-nek nevezik.

Másfél méter hó borította be Erie városát

Ez a hatás érvényesült az elmúlt pár napban az Erie-tó partján található Erie nevű városban is, ahol rekord mennyiségű, helyenként másfél méternél is több hó hullott (a tó partjától távolodva egyre kevesebb).

Képek forrása: Severe Weather Europe

A kanadai hidegmag gyengülésével Európában, így hazánkban is jobb esélyek mutatkoznának egy téliesebb periódusra. Erre a jelenlegi számítások szerint egyelőre nem sok esély mutatkozik.

Címlapi kép: David Wolter 

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.12.28 14:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
4-5 centi friss hó borította a Kékest