Sikeresen fellőtték az első magyar műholdat

Hétfőn 11 órakor elstartolt az első magyar műhold, a MASAT-1.

Fent van a MASAT! (12:20): Pályára állt az első magyar műhold, a MASAT-1. A BME mérnökeit és hallgatóit vastaps fogadta a közvetítés végén. Köszönjük, hogy velünk tartottak, a közvetítés ezen a linken visszanézhető.

Leválasztották a hasznos terhet (12:01): A negyedik fázisban már apróbb mozgásokat is végeztek, illetve leválasztották a hasznos terhet, közben meg is fordították a rakétát, hogy a kiáramló gázfelhő nehogy ráfagyjon, ráderesedjen valamelyik szenzorra, s ezáltal működésképtelenné tegye azt.

Az ESA csatlakozásról (11:58): Idén kell döntenünk az Európai Űrügynökséghez való csatlakozásról, ehhez nagyon jó referencia az első önálló műhold - mondta el Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda képviselője.

Az első adatok érkezése (11:51): A kutatók reményei szerint akár már 13:10 perc magasságában is (az első felettünk történő áthaladáskor) is kaphatunk információkat a műholdtól, de elképzelhető, hogy csak a délutáni, kora esti órákban érkeznek meg az első adatok a szenzoroktól. Jobbra Nagy Gábor fotója, köszönjük!

3 hónapig fog működni, de akár 3 évig is fent lehet (11:48): A tervek szerint 3 hónapig fog működni - bár egy mikrometeorit ellen nehéz lenne megvédeni a szerkezetet. Komoly naptevékenység esetén előbb is véget érhet a misszió. Ettől függetlenül várhatóan másfél-3 évig lesz fent, előreláthatólag a műhold akkor fog belépni légkörünkbe, ahol végül elég.

Lesz MASAT-2 és MASAT-3 is (11:38): Horváth Gyula folytatja az előadását, kiderült, hogy a BME-s műholdprojektnek lesz folytatása is.

Eddig minden rendben (11:25): Több műholdat is hordoz a fellőtt rakéta, melyek közül mind más-más pályára fog végül ráállni. A következő fordulópont a felszállást követő 71. percben várható, addig is hallgassuk tovább a fenti előadást!

Elstartolt a MASAT (11:01): 4 fokozatú rakétával indult útjára az első magyar műhold.

Jobbra: közvetítés a BME-n (fotó: Időkép)

Elindult a bemutató a BME-n (10:48): Horváth Gyula előadása élőben követhető a fenti videóközvetítésen!

Élőben a BME-ről (10:15): A műegyetemen már zajlanak az előkészületek, hamarosan indul a közvetítés az Európai Űrügynökség honlapján, addig bemutatófilm látható a szintén ma debütáló Vega hordozórakétáról.

Nagy érdeklődés (9:38): Másfél órával az indítás előtt a nagy érdeklődés miatt túlterhelődött a MASAT honlapja. 20 perc múlva indul az élő videoközvetítés.

Két és fél óra (8:30): Nagyjából két és fél óra múlva nyílik az indítási időkeret. Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a kilővés helyszínén kis eső hullott, a levegő párás, 26 fok van. Stábunk közben megérkezett a BME Q épületébe.

Balra: a Vega hordozórakéta a startra várva (fotó: ESA)

Délelőtt start (0:20): Élő webközvetítés indul 10 órától a Galileo Webcast oldalán, csapatunk a BME Q épületéből fogja követni az eseményt. Várhatóan 11 óra körül lesz a start, melynek alapján 16:45-kor 800 kilométer, másnap reggel 7:47-kor még közelebb, 400 kilométerre fog elrepülni felettünk a műhold.

Előzmények

Nagy nap lesz a mai a magyar űripar számára: órákon belül startol a kizárólag magyar munka eredményeként megépített MASAT-1 műhold, melynek neve is a Magyar Satellite-ből áll össze - írja az Index.

Jobbra: a MASAT elhelyezése a Vega hordozórakétában (fotó: ESA)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem berkein belül kifejlesztett műhold típusát tekintve a parányi, ún. Cubesat műholdak közé tartozik. Ezek az eszközök mindössze 10x10x10 centiméteresek, tömegük 1 kg. Helyet kapott benne egy napelem, egy tápegység, egy kommunikációs egység, néhány szenzor és egy vezérlőegység.

A fellövésre magyar idő szerint holnap 11 és 13 óra között, a dél-amerikai Guyanában kerül sor. Holnap először repül majd a műhold pályára állításáért felelős Vega rakéta is, ez az első olyan szerkezet, mely egyszerre több pikoműholdat is képes szállítani, így a magyar MASAT-1 mellett olasz, legyel, spanyol, román és francia eszközöket is felvisz majd az űrbe. Ezek közül azonban kiemelkedik a MASAT, ugyanis a magyar műhold rendelkezik csak fél-aktív mágneses stabilizátorral.

A műhold az űrből saját méréseit fogja továbbítani a rádióamatőr tartományba tartozó 437,345 Mhz-es frekvencián. A BME az adást az E épület tetején elhelyezkedő állomáson veszi majd, mely ugyanakkor bárki számára szabadon fogható lesz az említett frekvencián a HA5MASAT hívójellel. A műhold elsőként 5 órával a kilövést követően fog elrepülni felettünk, majd a tervek szerint az ellipszispályáján 3 hetes küldetést teljesít, szerencsés körülmények között azonban 5-6 évig is működőképes maradhat.

Az esemény alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki.

Élő közvetítésünk reggel indul, tartsanak velünk!

Forrás: Index, BME, Wikipedia, Időkép

Szerző: Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.02.12 15:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Dínófelhő támadta meg Európát
Benézett északkeletre a ciklon szeme
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett