Marsi porördögbe keveredett a marsjáró

A Perseverance olyan felvételeket készített egy marsi porördögről, amilyet még egyetlen marsjárónak sem sikerült eddig.

Nem mindennapi felvételt tett közzé a NASA decemberben. A Marson szolgálatot teljesítő Perseverance egy marsi porördögbe került egy kis időre útja során. A porördög és a marsjáró ugyanis egymás útját keresztezte. Nagyon nagy szerencse kell egy ilyen találkozáshoz, de 2021. szeptember 27-én ez is megtörtént. A Perseverance a műszerei segítségével meg is örökítette a talákozást. Ugyanis nemcsak képi felvételt készített a porördögről a navigációs kamerája segítségével, hanem a SuperCam mikrofonja rögzítette annak hangját is, valamint a marsjáróra felszerelt időjárási állomás (MEDA - Mars Environmental Dynamics Analyzer) rögzítette a nyomáscsökkenést is, amikor a porördög elhaladt a Perseverance felett. Bár korábban már készültek fotók marsi porördögökről más marsjárók által, ez az első ilyen komplex felvétel egy marsi porördögről. Mivel a marsjáróra szerelt meteorológiai állomás képes mérni a szélsebességet, a légnyomást, a hőmérsékletet, valamint a légköri porkoncentrációt is, így az adatok kombinálásával a tudósoknak lehetőségük adódott arra, hogy kiszámolják a porördög méretét és áthelyeződési sebességét. Az eredmények szerint a Perseverance által elkapott marsi porördög nagyjából 118 méter magas, 25 méter széles lehetett, és megközelítőleg 19 km/h-s sebességgel haladt újta során (ez nem egyezik meg a porördög belsejében az örvénylő mozgás sebességével).

Az alábbi videón látható felvételen szinkronba hozták a különböző felvételeket, méréseket, így egyszerre figyelhetjük a négy különböző mérés alkotta eredményt, ahol a legfelső sorban a Mars felszínéről készített kép látható, a második sorban ugyanez a kép figyelhető meg, viszont ezen a mozgó porszemcsék vannak megjelenítve a kéktől a lilán át a sárgáig. A kék a legkisebb sűrűséget jelenti, a sárga a legnagyobbat. A harmadik sorban a légköri légnyomás értékei által kirajzolt grafikon látható. A legalsó sorban pedig a porördög hangja által kirajzolt amplitúdó jelenik meg, melyet a SuperCam mikrofonja rögzített.

Videó forrása: YouTube/VideoFromSpace

Hogyan keletkeznek a marsi porördögök?

Az üvegházhatású szén-dioxid, valamint a finom porszemcsék sokaságának együttes hatása a légkör alsó rétegének felmelegedését okozza a Marson. Ez a melegebb légtömeg kitágul, így csökken a sűrűsége, könnyebb lesz, mint a környezete, ezért létrejön egy alacsony nyomású terület. A környező nagyobb nyomású területeketről így minden irányból levegő áramlik az alacsonyabb nyomású területre, mely szelek így szembetalálkoznak egymással, forgó, örvénylő mozgásba kezdenek. Az örvény pedig felkavarja a porszemcséket, így láthatóvá válik a marsi porördög.

Forrás: Mars.nasa.gov

Borítókép: NASA/JPL; modified/coloured by D Mitriy - a NASA egy korábbi felvétele


Szoktad követni az űrbéli kutatásokat?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.12.24 15:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Űrmedúza úszott át a sarki fényben
A sarki fény is megjelent a nap végére
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?