Már 6 megyében érvényes a tűzgyújtási tilalom

A száraz, aszályos időjárás miatt már 6 alföldi megyében tilos tüzet gyújtani.

Országunk nagy részét aszály sújtja, a legrosszabb a helyzet az Alföldön, valamint helyenként az Északi-középhegység térségében. A tartós csapadékszegény időszak miatt pedig a tűzveszély jelentősen megnőtt. Emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már

6 alföldi megyére terjeszetette ki a tűzgyújtási tilalmat.

Az érintett megyék: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye

Térkép forrása: Nébih

A következő napokban még több megyében léphet életbe a tűzgyújtási tilalom, ugyanis nagy területet érintő, kiadós csapadék nem várható az előttünk álló időszakban, legfeljebb csak lokálisan lehetnek záporok, zivatarok. Emellett egyre melegebb lesz, a jövő héten egyre nagyobb területen mérhetünk majd 35 fok feletti csúcsértékeket.

Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése tiltott.

A tiltás alól az önkormányzat adhat felmentést, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit.

Kép forrása: Pixahive

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

Borítókép forrása: Pixabay

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.06.24 11:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tűzgömb suhant át csütörtök este
Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében