Már 35 éve az 1987-es nagy havazásnak

Dermesztő fagy és több napos havazás jellemezte a telet, elképesztő fotókat kaptunk.

A mai napig emlegetjük az 1986/87-es telet: a Dunán leállt a hajóforgalom, a havazás több száz települést zárt el a külvilágtól, a hó eltakarításához katonai erőket kellett bevetni, a sereg gyalog, hátizsákban szállított kenyeret a hó miatt otthon rekedtek számára. A méteres hótorlaszok mellett a fagy és a szél is nehezítette a mindennapokat. Immár 35 éve, hogy január 12-ére hatalmas havazás bénította meg az országot.

A rendkívüli körülmények az időjárási paraméterek kivételes együttállása révén tudtak kialakulni. 1987 januárjában tartósan kaptuk a sarkvidék felől a hideg levegőt, miközben a Genovai-öböl felett egy nagy kiterjedésű ciklon helyezkedett el, amiből dél-délkelet felől, nagy nedvességtartalmú levegő áramlott a Kárpát-medence fölé. E két légtömeg keveredése éppen hazánk fölött zajlott le. Január 10-én országszerte 36-48 órán át tartó havazás vette kezdetét. Január 16-án újabb adag havat kaptunk. A hó mellett a -20 fokos fagyok és a viharos szél is jelen voltak, helyenként 2 méteres hótorlaszok alakultak ki.

"Csak" 7 éves voltam, de természetesen emlékezetes! Azóta is minden télen várom, hogy igazán nagy hó legyen! És ha esik is, ne kezdjen el rögtön másnap olvadni - sajnos nagyon gyakran pedig ez a helyzet...!" - Horváth Tibor (Göd)

"Csaknem öt évtizede gyerekkorom óta kísérem figyelemmel a győri időjárást, de egészen a mai napig ilyen erős hófúvást (3 napon át) és hozzá ilyen hideget (nappal is csak -17 fok) még nem éltem meg mint akkor ! Fantasztikus volt !" - Bognár Sándor (Győr)

Mihályi Balázs fotója (Budapest, Szépvölgyi út) és Jánoska Tibor fotói a Fillér utcából (Budapest)

A Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben is hatalmas hótorlaszok alakultak ki. Fotók: Ferenczi Eszti

Sommer Szabolcs Pusztavámról küldött fotót. A kép a havazás után több nappal készült, amikor már sokat tömörödött a hó. A hóembert Szabolcs apukája készítette.

Gábris is felkutatta számunkra a régi fotókat:

Egy kép Fonyódról (Leo felhasználónktól):

Vitnyéden Simon Balázs lapátolta szorgosan a havat:

Pintérné Kertész Zsuzsanna küldte a következő fotót, ugyanezen januárból, mikor a régi Skodát (?) lecserélte a lovas szán:

60-80 %-ban a Duna is befagyott, 6-8 centiméteres jég borította a folyót. Jégzajlás a Dunán Mizser Attila fotóján:

"Hivatásos katona voltam Sárbogárdon,ebben az időszakban.A helyi operatív bizottság irányításával,az ezred is tevékenyen részt vett a rendkívüli havazás következményeinek felszámolásában.Kraz-255 hótolós gépjárművel elzárt útszakaszokat nyitottunk meg,kenyeret szállítottunk a környező településekre,sorkatonáink gyalog,hátizsákban szállítottak kenyeret Kislókra. Kemény téli "csata"volt,13.-án reggel  -26°C-ot mértünk a telephelyen. Fényképen ugyan nincs,de egy írásos emlék megmaradt,amire jószívvel gondolok vissza." - Hatvani Sándor beszámolója a '87-es télről.

Köszönjük a beszámolókat!

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.01.12 12:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt