Mammáktól hemzsegett az ég

Látványos mammák jelentek meg a középső tájak és a Dunántúl fölött.

Egy hullámzó hidegfront érte el délnyugat felől hazánkat, a Pécs-Salgótarján vonal mentén többfelé esik, záporok is előfordulnak.

A konvektív, azaz záporos csapadékot adó felhők járulékos képződményei a mammák, amelyek leginkább bugyrokra hasonlítanak a felhők alján. A középső tájakon és a Dunántúlon szép számmal jelentek meg látványos mammák:

Székesfehérvár| Fotó: Szentes Kitti

Várpalota | Fotó: Mistvan83

Szigetszentmárton| Fotók: Géczi Roland

 Néhány mondatban a mammákról

A mammatus felhők kialakulása még mindig nem teljesen tisztázott, de a legelfogadottabb elmélet szerint akkor keletkeznek, amikor a felhőben található hideg levegő leszáll. Ezek a felhők gyakran a cumulonimbus felhők alatt találhatóak, amelyek intenzív zivatarokat kísérnek. Általában néhány óráig, vagy akár csak néhány percig is tartó, látványos jelenséget hoznak létre. Bár a mammatus felhők gyakran jelennek meg szélsőséges időjárási körülmények közepette, nem feltétlenül jelentenek veszélyt. Sok esetben már a vihar elmúltával, vagy annak közeledésekor jelennek meg. Azonban figyelmeztető jel lehet arra, hogy erős vihar közeleg, beleértve a heves esőzést, a jégesőt és a szelet is.

Borítókép: Szentes Kitti (Székesfehérvár)


Nálatok is jelentek meg mammák mostanában?

◎ Igen

◎ Lehet, nem figyeltem

◎ Nem

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.10.21 10:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Undulatus asperatus felhők jelentek meg hazánk fölött
Több, mint 10 fokos kontrasztot okozott a front észak és dél között
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front