Májusi kánikula

Pénteken dél-délnyugat felől afrikai eredetű meleg légtömegek érkeztek fölénk, délután azonban hidegfront vetett véget a korai nyárnak.

Az elmúlt napok olykor mozgalmas délutánjai után a mai nap folyamán szinte alig lesz felhőzet országunk felett, azonban a tegnap átvonult hidegfront mögött még kissé hűvösebb levegő érkezik. Pénteken aztán megerősödő déli szél kíséretében jelentős melegedésre számíthatunk, a sok napsütés hatására sokfelé eléri vagy meghaladja majd a hőmérséklet a 30 °C-ot, sőt a déli és délnyugati országrészben akár 30-32 °C-ra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Kora délutánig tehát igazi strandidőben bízhatunk, aki teheti használja ki az alkalmat és töltse vízpart mellett a napot, egyedül az élénk, a Duna-Tisza közén erős szél zavarhatja közérzetünket. A napozással viszont legyünk óvatosak, a déli órákban nagyon erős UV-sugárzással számolhatunk, használjunk napvédő krémet!

Nem egész nap lesz ilyen gyönyörű idő, délután ugyanis északnyugat felől egy erős hidegfront érkezik zivatarokkal, viharossá fokozódó északnyugati széllel. A front előtt főleg északon alakulhatnak ki kisebb záporok, vagy pattanhatnak ki zivatarok. Nagyjából délután három-négy óra környékén éri el a front az északnyugati határszélt. Egy erőteljes összeáramlási vonal mentén ekkortól nem kizárt egy zivatarlánc - squall line - létrejötte sem. Nagy a veszélye a frontvonalban a hevesebb zivataroknak is, melyekben nagyobb méretű jég (legalább 2-3 cm átmérőjű jégdarabok), viharos erejű széllökések és felhőszakadás (20-30 mm rövid idő alatt) is lehet.

Természetesen beszámolóikat és fotóikat szeretettel várjuk. Ha van egy-egy jól sikerült felvételük akár be is nevezhetik a hónap fotója küzdelembe, amelyeket a verseny albumba várunk.

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.05.26 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
A sarki fény is megjelent a nap végére
Viharosra fordul az idő