Májusi eső aranyat ér

Tartja a mondás, ha van belőle elég. De nem mindenhol hasznosul az esővíz. Legalábbis elsőre nem.

Az elmúlt napokban záporos, zivataros idő vette át az uralmat hazánk időjárásában. Bár így is kimaradtak bizonyos körzetek, területek az égi öntözésből, de többfelé már nagy segítséget jelentett az elmúlt napok csapadéka a kertekben.

Tartja is a mondás: Májusi eső aranyat ér.

De vannak olyan felületek, ahol nem hasznosul a csapadék. Ilyenkor érdemes összegyűjteni a felesleges esővizet az ínséges időkre. A háztetőkről, garázstetőkről a csatornákon keresztül lefolyó víz csak elfolyna egy hirtelen lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék esetén. Ez a víz viszont még a későbbiekben nagyon hasznos lehet a szárazabb időszakban. Emiatt célszerű lehet, ha a tetőkről érkező vizet nagyobb tárolóedényekbe, például hordókba gyűjtjük. Így csapadékszegény időszakban is rendelkezésünkre állhat bizonyos mennyiségű esővíz a locsoláshoz.

Az esővíznek több előnye is van a csapvízzel szemben:

- Az esővíz lágyabb, valamint nem tartalmazza a csapvízben fertőtlenítés céljából fellelhető klórt.

- Mivel egy kiadósabb eső, zápor után nem kell pár napig locsolnunk, így az esővíz napokig áll a hordókban, ezért ki tud belőle ülepedni a tárolóedényünk aljára a vízben lévő bármiféle szemcsés anyag.

- Száraz, meleg időszakban van szükségünk a tartalékként felhalmozott esővízre, mely kinn a melegben kellemes hőmérsékletűvé válik, de mindenesetre melegebbé, mint a nagyon hideg csapvíz. Ez azért fontos, mert nem minden növény kedveli a hideg vizet.

- Nem utolsó sorban pedig gazdaságos megoldás is, így nem használunk el annyi csapvizet, a pénztárcánkat is kíméli.

Viszont nem árt odafigyelni a tárolt esővízre, ugyanis, ha hosszabb ideig nem keveredik át, akkor a vízben tenyésző rovarok lárváinak jó szaporodási helyként szolgálhat.

A cikkben szereplő képanyagok Szerkesztőségünk felvételei

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2020.05.27 12:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Újra van elég víz a Velencei-tóban