Majdnem 33 fokkal indult május

Kedden 32,9 fok volt Budapesten. Ma is szinte biztosra vehető a melegrekord, holnaptól enyhül a hőség.

Hőtérképünkön jól látható, hogy ismét több helyen elérte a hőmérséklet a 30°C-ot. A mai napon újabb melegrekord megdöntésére van esély.

Hőzivatar Esztergomnál (19:10): A Dunakanyar nyugati felén, Esztergom térsége felett egy magányos cella zivatarrá fejlődött, melyet már villámok is kísérnek. A hőzivatar nem lesz hosszú életű.

Majdnem 33 fok volt (17:39): 32,9 fokkal ismét Budapesten dőlt meg a napi melegrekord.

Frissítve (14:00): Április utolsó napjai után május első napja ismét nyárias időt, kánikulát hozott magával, a hőmérsékletek az ország jelentős részén 13:00 órára elérték a 30°C-ot, a hivatalos mérések szerint Nyíregyházán és Pakson már 31°C volt, így biztosra vehető, hogy sorozatban negyedjére ma újabb melegrekorddal "gazdagodunk".

A korábbi rekord 30,4°C volt, amelyet 1977-ben Homokszentgyörgyön mértek. A fővárosban is már 30°C-ot mértek, így a korábbi 1934-es rekord (29,2°C) is a múlté. Természetesen ezek még nem a végleges értékek, a maximumok akár még egy-másfél fokkal is magasabban alakulhatnak. (Részletek a kora esti órákban.)

Szerdán még marad a rekordokat döntögető meleg, de már erőteljesebb lesz a nappali gomolyfelhő-képződés, és főként a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, valamint északon, északkeleten zápor, zivatar is kialakulhat.

Csütörtöktől fokozatosan mérséklődik a hőség, péntekre időjárásunk - hőmérsékleti szempontból - visszatér a normális kerékvágásba. Ezzel egyidejűleg többfelé számíthatunk majd záporok, zivatarok kialakulására, helyenként heves zivatarok is valószínűek, jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kíséretében.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.05.01 14:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál