Már május 15-én elkezdődhet a hivatalos hurrikánszezon

Június 1-ről május 15-re hozhatják előre az atlanti hurrikánszezon kezdetét az egyre gyakrabban előforduló májusi viharok miatt.

Az atlanti hurrikánszezon évtizedek óta hivatalosan június 1-től november 30-ig tart. Természetesen már előfordultak ennél korábban és később is trópusi viharok a térségben, az utóbbi években azonban egyre nagyobb számban fordulnak elő májusi viharok. Emiatt az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ szóvivője a napokban felvetette annak a lehetőségét, hogy a hivatalos hurrikánszezon már korábban,

május 15-én elkezdődjön.

Az Arthur trópusi vihar Florida partjainál tavaly májusban /forrás: National Hurricane Center/

Többek között erre ad okot, hogy az elmúlt 6 évben minden egyes alkalommal kialakultak trópusi viharok májusban az Atlanti-óceánon. Tavaly pl. május 16-án az Arthur, majd május 27-én a Bertha is trópusi vihar fokozatot ért el. 

A rendszeres műholdas megfigyelések kezdete óta (1960-as évtized vége) 19 olyan trópusi vihar alakult ki az Atlanti-óceán fölött június 1. előtt, amely nevet is kapott. Bár ezek a viharok még nem a legerősebbek közé tartoznak, volt már rá példa, hogy hurrikánná erősödtek. 1970. május 20-án az Alma hurrikánban 130 km/órás széllökéseket mértek.

Borítókép: A Laura hurrikán partot érés előtt 2020 augusztusában /forrás: NOAA NWS National Hurricane Center/

Forrás: USA Today

Szerző: Időkép
Megjelent: 2021.03.02 12:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
A sarki fény is megjelent a nap végére