Magyar diákcsapat az Európai Űrügynökség programjában

Már másodjára képviselik büszkén kis országunkat az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS programjában

Magyarországról 2010-ben a CoCoRAD diákcsapat tagjai pályázták meg elsőként az Európai Űrügynökség által meghirdetett magas légköri ballon kísérlet lehetőségét a BEXUS – Balloon Experiments for University Students-et, melyet kifejezetten egyetemisták részére szoktak meghirdetni. A csapat remek felkészültségének és elszántságának köszönhetően sikeresen el is nyerte a részvétel jogát az Európai Űrügynökség által meghirdetett pályázaton és az azt követő elvárásoknak végig kimagaslóan megfeleltek és sikeresen hajtották végre kísérletüket.

Így 2011-ben kissé átalakulva, új diákokkal bővülve TECHDOSE néven ismét elnyerték a részvétel jogát az Európai Űrügynökség sztratoszférikus ballon kísérletében és ezzel másodjára képviselve kicsiny országunkat. Diákcsapatuk mögött igen neves támogatók állnak, akik szakmai tudásukkal illetve a szükséges eszközökkel segítik munkájukat. A támogatóik, akik nélkül nem tarthatnának ott ahol tartanak: az Európai Űrügynökség Oktatási Iroda, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont társintézetei közül a Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet és a KTM CsKI Napfizikai Obszervatóriuma, a BL-Electronics Kft., a Aerospace Center (DLR), a Swedish National Space Board, a Swedish Space Corporation és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

 

Az általuk megépítendő műszeregyüttes a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontban kifejlesztett TriTel-ből, passzív dózismérőkből, szilárdtest nyomdetektorokból és
Geiger-Müller számlálókból áll össze. Kísérletük alapgondolata az, hogy ezek segítségével
sugárzási méréseket végezzenek olyan magasságokban,
ahol a hasonló mérések megvalósítása csak speciális ballonokkal lehetséges. Kísérletüket az Európai Űrügynökség által biztosított ballon gondolájába szerelik majd fel 2012 szeptember végén. Ezek a speciális ballonok körülbelül 35 km-es magasságig emelkednek fel és körülbelül 5-7 órán keresztül repülnek. Ezek a magasságok pedig, azért olyan fontosak, mert kevés, azaz eszköz, amely ide fel tud jutni. A küldetésüket természetesen még sok egyeztetés, tesztelés és sok munka fogja még megelőzni, mire elnyeri végleges állapotát. S hogy mik a terveik a mért adatokkal? A terv, hogy a CoCoRAD csapat által mért 2011-es adatokból és a most soron következő mérési adatokból több tudományos vizsgálatot készíthessenek, illetve publikálhassanak.

 

Csapatuk honlapja rendszeresen bővül, ahol bővebben lehet olvasni a tervezett kísérlet összeállításáról illetve a hozzá felhasznált eszközökről és tudományos hátterekről. Képgalériájukban meg lehet tekinteni a számukra eddigi legfontosabb kiutazásaikat, ahol mindvégig sikeresen helytálltak illetve csapatuk tagjairól és támogatóijukról is sok információ megtalálható.

Aki figyelemmel szeretné követni csapatuk munkásságát és velük szeretne örülni az újabb sikereknek az alábbi oldalon teheti  meg: http://techdose.energia.mta.hu/ . A szeptemberi felbocsájtásról részletesen be fognak számolni honlapjukon, illetve itt az oldalon is.

Szerző: Korsós Marianna
Megjelent: 2012.06.23 15:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája
Műhold pottyanhat a fejünkre csütörtök hajnalban