Felszállt, majd felrobbant a Starship űrhajó

A tervek szerint a Starship fog majd a Holdra és a Marsra menni. Élőben követhető az indulás.

Friss - Csütörtök délután 15 óra 32 perckor végül elindították a Starshipet. A repülés első percei rendben zajlottak, de a két fokozat szétválása már nem sikerült, így azok összeragadva forogni kezdtek, végül

"gyors, nem tervezett darabokra hullást"

szenvedtek el a levegőben.

 

Előzmények

Pénteken kapta meg a repülési engedélyt a világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, amelyet a tervek szerint ma bocsátanak fel első teljes tesztrepülésére Texas államból.

A Starship minden idők legnagyobb méretű és teljesítményű űrrakétája, 

teljes hossza 120 méter,

hajtóműveinek üzemanyaga metán. Tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő nagyjából 250 tonna szállítmány és 100 ember Marsra juttatásához. Az Elon Musk tulajdonában lévő űrhajózási vállalat, a SpaceX azzal a céllal építetette meg az űrrakétát, hogy előbb, 2025-ben az Artemis-3 misszió keretében a Holdra, majd ezt követően a Marsra juttasson embert.

Az első tesztrepülés a tervek szerint másfél órán keresztül tart majd, amelyet követően a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajó-egység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhan a Csendes-óceánba.

Az űrhajó indítása eredetileg hétfőre lett kitűzve, ugyanakkor az üzemanyagtöltés közben egy befagyott szelep miatt nem sikerült a megfelelő nyomást elérni, így biztonsági okokból a Starship indítását elhalasztották. Az indítást 40 másodperccel az indulás előtt fújták le.

Borítókép: Space.com


Szerinted 2025-ben újra fog ember járni a Holdon?

◎ Ha sikeres lesz a teszt, minden bizonnyal

◎ Nem hinném, mindig csúszni szokott a terv

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.04.17 11:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája
Megérkezett az ISS-re a Crew-5 csapata
4 űrhajós maradt itthon az Ian hurrikán miatt