Lóvá tették az őszt, de azért már vannak jelek az érkezésére

Párás reggelek, rövidülő nappalok, potyogó levelek jelzik, hogy érkezik.

Vannak nyomok, amik egyre inkább az őszre emlékeztetnek, de napközben mindenképpen nyárias a hangulatunk: sok helyen az átlagosnál jóval melegebb az idő, bőven 30 fok feletti hőmérsékletek mérhetünk.

Reggeli pillanatok a Naplás-tónál | Fotó:Horváth Zsolt

Egyre több apró jel mutatja azonban, hogy érkezőfélben van az ősz.

1. Nagyon-nagy a napi hőingás, reggelente bőven elfér rajtunk egy meleg pulcsi és egy nadrág, a minimumok 10 fok alá ugranak néhol, s naplemente környékén is rohamosan csökken a hőmérséklet.

Magányos reggelen | Fotó: Szaszki Tamás

2. Egyre többfelé párás a reggel: nagyon sűrű, igazán kiterjedt ködfoltokkal a száraz légköri viszonyoknak köszönhetően még nem nagyon találkozunk (legfeljebb tavaink közvetlen környezetében alakulnak ki ködös részek), de sokfelé indul párásan a nap. Minden nap.

Ködös hajnal a Velenci-tó térségben | Fotó: Horváth Csaba

3. Egyre korábban megy le a nap, Budapesten már negyed 8 előtt lebukik vasárnap.

Bágyadt naplemente a Balatonnál | Fotó: Szerkesztőségünk

4. Sajnos egyre többfelé sárgulnak, barnulnak és kezdenek potyogni a falevelek, de egyelőre csak kis számban. De mint tudjuk, ez az élet rendje.

Lassan lopakodik az ősz | Fotó: Géczi Roland

5. Egyre több madár kezdi meg a vonulását, vagy legalábbis gyülekezését a nagy útra. Bár, ahogyan tegnap beszámoltunk, a fecskék még kimondottan élvezik a szeptemberi napsugarakat.

Hamarosan egy friss cikkel jelentkezünk arról, hogy meddig marad még a nyárias időjárás, de annyit elárulhatunk: a hét utolsó és első napján is folytatódik az eseménytelen, nyugodt időjárás.

Borítókép: Dancs István

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.09.10 8:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok hűtik a Dunántúlt
A vasárnapi varázslatos naplemente visszatért
Átléptük a 30 fokot pünkösdhétfőn