Lézerrel térítenék el a villámokat svájci kutatók

Lézeres technológiával tennék irányíthatóvá a villámokat svájci kutatók. A módszert már élesben is tesztelték.

A villámok lézerrel való irányításán dolgoznak svájci kutatók, aminek segítségével az épületek tetején lévő fémrúdaknál hatékonyabb villámvédelmet lehet biztosítani. A módszer lényege, hogy nagy erejű lézer impulzusokkal célozzák meg a zivatarfelhőket, melynek energiája felmelegíti és ionizálja a levegőmolekulákat, ezáltal pedig egy olyan csatornát hoznak létre, ami a levegőnél jobban vezeti az elektromosságot.

Lényegében egy könnyebb utat nyitnak a villám számára,

melyet ily módon el lehetne téríteni egy adott objektumtól.

A lézeres módszert a kutatók 2021 nyarán tesztelték Svájcban, a Säntis-hegy tetején lévő 124 méteres távközlési torony 3 kilométeres körzetében. Július 21. és szeptember 30. között összesen 6,3 órányi zivatartevékenység alatt működött a rendszer és az eredmények pedig azt mutatták, hogy a villámok követik a lézer által létrehozott csatornát.

A forradalmi módszer hatékony villámvédelmet tudna biztosítani a repülőterek, kilövőállomások és más kritikus infrastruktúrával rendelkező létesítmények közelében. Hátránya viszont, hogy a lézernyaláb könnyen elvakíthatja a pilótákat, ezért a légiforgalom előtt lezárt légtérben lehet alkalmazni, emellett a hagyomás villámvédelmi eszközöknél jóval költségesebb a rendszerről van szó.

A kutatásról szóló teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Kelemen Tamás korábbi fotója

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.03.01 13:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Lassan mozgó cellák sötétítettek be a Balatonnál
Kiadós, akár fél havi esőt adhatnak néhol a zivatarok
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front