Leonidák meteorraj

Kedden este fél 11-től érdemes lesz az égboltot kémlelnünk: a Leonidák meteorraj erős aktivitására készülhetünk.

November 17-én a késő esti órákban a Leonidák meteorraj erős aktivitása várható, melyet csak a fényszennyezett városokon kívül élvezhetünk teljes pompájában.

A Leonidák meteorraj az 55P/Tempel–Tuttle-üstökös törmeléke, az utóbbi évek legismertebb és egyik legjobban megfigyelt raja. Általában csak  néhány meteort ad óránként, ám 33 évente, a Tempel–Tuttle-üstökös visszatérései idején az aktivitás drasztikusan megemelkedik, nem ritka a meteorviharok kialakulása.

Az 1998-ban esedékes üstökös-visszatérés óta már egy évtized is eltelt, ám a raj csak nem akar megnyugodni, ami teljesen átírta és elavulttá tette a fenti leírást. Nemcsak a visszatérés évében van jelentős aktivitás, hanem utána még sok éven keresztül. A korábbi felfogás talán abból a helytelen elképzelésből származik, hogy a meteorkitöréseket a napközelben lévő üstökösből éppen kiszabaduló por okozza. Ez azonban nem így van, az 1998-ban kiszabadult por, majd a XXII. század észlelőnek nyújt gyönyörű látványosságot.

Az elmúlt évtizedek meteorkitöréseit, jelentős aktivit&aacutesait a korábbi évszázadok során kidobott porfelhők okozzák, melyek a Jupiter gravitációs hatása miatt távol kerültek az üstököstől. A tavalyi jelentős aktivitást például az 1466-ban kidobott porfelhő visszatérése eredményezte, idén ugyanez, illetve az 1533-as okozhat jelentős meteortevékenységet november 17-18. éjszakáján – olvashatjuk a Hírek.csillagászat.hu oldalán.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.11.16 19:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Csodás fotón az Ördög üstököse