Lemaradhatunk az év talán leglátványosabb csillaghullásáról?

Szerda este érkeznek a Geminidák, óránként akár 150 hullócsillag is átsuhanhat a fejünk felett.

December 14-én az esti, éjszakai órákban látványos csillaghullásban lehet részünk, ha az időjárás is engedi. Ekkor éri el ugyanis a Geminidák meteorraj a maximumát,

óránként akár 150 hullócsillagot a produkálhat.

Ez jóval több, mint az augusztusi Perseidák maximuma, amikor óránként nagyjából 90 meteor izzik fel a Föld légkörében. Szerda este a meteorraj radiánsa már a horizont felett lesz, viszont a Hold fénye ekkor még nem fog zavarni, ugyanis az csak este háromnegyed 10 körül bukkan fel a keleti horizonton, jóval a Geminidák meteorraj radiánsa alatt. Ezért napnyugta után az északkeleti horizont felett már megpillanthatjuk a hullócsillagokat. Este 10 óra körül pedig már 46°-kal lesz a keleti horizont felett a meteorraj radiánsa, a Castor és a Pollux csillagok környékén, melyek az Ikrek csillagkép két csillaga. Így ekkor már kellően magasan lesz a radiáns, ezért a fényesebb hullócsillagokat akkor is láthatjuk szerencsés esetben, ha a Hold már fenn lesz az égen - olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

A Geminidák meteorraj érdekessége, hogy nem üstökös, hanem kisbolygó a szülő égiteste, így a szemcsék jelentős része is nagyobb, ezért ez a meteorraj több fényes hullócsillagot produkálhat, mint bármely más az évben.

Jónás Károly korábbi felvétele Soroksárról /illusztráció/

Derült, vagy felhős lesz az ég ezen az estén?

A jelenlegi számítások szerint az időjárás nem fog kedvezni a hullócsillagok megfigyeléséhez, ugyanis szerdán az esti és az éjszakai órákban sok felhő lesz felettünk, erősen felhős, borult időre van kilátás, helyenként még kisebb csapadékhullással is számolni kell.

Viszont némiképp kárpótolhat bennünket, hogy a Geminidák rádiómeteoros aktivitását nyomon követhetjük a Galileo Webcast YouTube-csatornáján, ahol a tatai állomás mérései élőben elérhetőek:

Borítókép: Tari József korábbi felvétele Balatonszemesről /illusztráció/


Szoktad figyelni a nagyobb csillaghullásokat?

◎ Nem

◎ Igen

◎ Igen, és el is látogatok egy fényektől mentes helyre

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.12.13 13:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Csodás fotón az Ördög üstököse