Lehűlés jön jövő héten

Hosszú ideje az átlagosnál melegebb, száraz idő jellemző a Kárpát-medencében, de a jövő hét közepén lehűlés érkezhet.

Hidegebb levegő érheti el térségünket észak felől a jövő hét közepén. Az hogy mekkora mennyiségben érkezik ez a hideg, még kérdéses, de a legfrissebb előrejelzések szerint csütörtöktől 15 fok alá eshet vissza a nappali csúcshőmérséklet, a hajnali órákban pedig már több helyen fordulhat elő fagy. Jelentős csapadékra viszont egyelőre kevés esély mutatkozik.

Az ECMWF modell szerda éjjelre (00 UTC) vonatkozó előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra. Forrás: WXCharts.eu

 Az ECMWF Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése több fokos lehűléssel számol a magasabb légrétegekben (850 hPa-os szint), mely az alábbi fáklya diagrammon is látható.

Forrás: Meteoguru.com

Mit jelent a valószínűségi előrejelzés?

A hosszabb távú előrejelzésekre a meteorológusok ún. valószínűségi előrejelzéseket használnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott időjárási paraméterre (hőmérséklet, csapadék, légnyomás stb.) több, akár 40-50 darab számítógépes előrejelzés készül. Ha ezek a prognózisok azonos vagy hasonló értékeket várnak, nagyobb az előrejelzés beválásának esélye. Bizonytalannak abban az esetben mondható az előrejelzése, ha tagok eltérnek egymástól, nagy a szórásuk.

A fentebb látható ábra az ún. fáklya diagram, ami a valószínűségi előrejelzések egyik leggyakrabban használt ábrázolása. Ez egy adott pontra vonatkozik, de léteznek nagyobb területet lefedő valószínűségi térképek is.

Talán furcsa lehet, hogy nem a 2 méteres hőmérsékletre vonatkozik az előrejelzés, de a 850 hPa-os szint (ami  kb. 1500 méteres magasságnak felel meg) hőmérsékletét sokkal egyszerűbb előrejelezni, mivel ebben a magasságban a felszíni tényezők kevésbé befolyásolják a hőmérséklet alakulását.

Mit hoz a folytatás?

Vannak prognózisok, melyek további hidegutánpótlást várnak észak, északkelet felől, de ahogy azt a fenti fáklya diagram is jól szemlélteti nagy a bizonytalanság a jövő hét második felének időjárásában. Érdemes lesz követni a legfrissebb előrejelzéseket.

Borítókép: Jónás Károly

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.11.08 18:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő