Lehűlés, enyhülés, majd újabb lehűlés

Hétfőn ér véget elsőként az enyhe idő, de a lehűlés nem tart tovább két napnál.

A vasárnapi borongós idő után minden szempontból fordul a kocka az időjárás terén. Az eddigi nyugati enyhe időt hétfőre épp nyugaton váltják fel a leghidegebb értékek. A hidegfront pedig nem csak lehűlést okoz, hanem számos csapadékfajtát is felvonultat a hét első napján: Keleten eső, északnyugaton hózáporok, délen záporok, a déli határ közelépben pedig egy-egy zivatar is kialakulhat.

Kedden a fordulatot már a reggel meghozza, északon komolyabb, -10 fok körüli fagyok is lehetnek, de máshol is csípős lesz a hajnal.

A 850 hPa-s szint hőmérsékleti anomáliája a korábbi évek átlagához képest - azaz az átlagostól hidegebb vagy melegebb légtömeg alakítja-e az időjárásunkat
Forrás: WXCharts

Esni is fog, de hogy hol és mi, az attól függ, hogyan kerül átfedésbe a csapadékzóna a melegebb és hidegebb légtömegekkel. Kedden többfelé havazás, néhol eső, de estére akár ónos eső is érkezhet. Így ezzel kapcsolatban részletesebb, térképes előrejelzésekbe bocsátkozni még nem érdemes. Szerdán újabb enyhülés jön, újabb adag csapadék, majd újabb lehűlés jön. Eső, hó ónos eső? A részletekkel a friss modellfutások alapján a napokban jelentkezünk.

Csütörtökön előreláthatólag hosszabb hűvösebb periódus kezdődik.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.02.06 11:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Indul a szabadföldi szamócaszüret
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)