Megérkezett a lehűlés

Bőséges csapadék áztatta a szomjas földeket az ország keleti felében. Megérkezett a hidegfront.

96 km/h Fonyódon (csütörtök 9:45): A Balatonnál tegnap este közel 100 km/h-s szél tépte a fákat, mostanra már valamelyest csitult a szél, főleg északkeleten és az Észak-Dunántúlon vannak viharos lökések.

Az ország keleti felében, elsősorban az Alföld középső tájain és az Északi-középhegység térségében helyenként 30, sőt 40 mm-t meghaladó csapadék hullott, mely igen csak jól jött a kiszáradt földeknek. További jelentős csapadék a nap folyamán még a Tiszántúlon és északkeleten várható.

44 mm eső zúdult Cikóra, 93km/h-s szél tombolt Balatonfenyvesen (szerda 18:05): A Szekszárd mellett lévő településre délután 4 órakor érkezett meg a felhőszakadás, nagyjából egy órán át ömlött az eső. Eközben a Balaton déli partján, Balatonfenyvesen háromnegyed hat környékén 93 km/órás széllökést mértünk.

Az alábbi videót Jos van Ruitenbeek küldte be szerkesztőségünkbe a Tolna megyei településről, köszönjük!

Nyugaton szélvihar, középen zivatarok (szerda 16:25): A Dunántúlon egyre inkább jellemzővé válnak a viharos széllökések, Fonyódon fél 4 körül már közel 80 km/órás széllökést mértünk. Eközben a Duna-Tisza közén továbbra is sok helyen dörög, villámlik és szakad az eső. A zivatarcellák északkelet felé mozogva már a Tisza vonalát is átlépték. Helyenként jó 10 fokot zuhant a hőmérséklet, mint az a balra látható helvéciai hőmérsékleti grafikonon is jól megfigyelhető.

Zivatarok serege a középső országrészben (szerda 14:50): Egyre szebb számban jelennek meg zivatarok a front előterében. Leginkább a Duna középső szakasza mentén, Paks, Dunaújváros térségében, valamint a Duna-Tisza közén jellemző az égzengés.

Jobbra: Entoni89 fényképe a Kecskemétet közelítő zivatarról, köszönjük!

Jön a front szele (szerda 13:00): A Kendig-csúcson elhelyezett másodperces szélmérőnk pár perccel ezelőtt már 63 km/órás széllökést regisztrált északnyugati irányból. A délután folyamán a Dunántúlon egyre nagyobb területen fokozódhat viharossá a szél, a Bakonyban és a Balaton környékén 80-90 km/h-s lökések sem kizártak.

Hűvös lesz a csütörtök (kedd, 15:40): A számításaink szerint a front mögött jelentősen visszaesik majd a hőmérséklet, a fázósak már kabátjaikat is elővehetik csütörtökre, aznap ugyanis mindössze 10-18 fok körüli maximumokra számíthatunk.

Mikor érkezik a front? (kedd, 11:40): A legfrissebb számítások szerint a front nem sokkal dél után érkezhet Sopronba, a Balatont 3 órakor, Budapestet 4 és 5 óra között, a Tisza vonalát 6-7 óra körül, a keleti határt este 10 körül érheti el. Az időpontok a frissebb adatok függvényében még módosulhatnak.

Előzmények

A csütörtöki hidegfrontot követően a hétvégén ismét kellemesebbre fordult az idő. Kedden a reggeli, délelőtti órákban kisebb eső előfordulhat a középső országrészben, majd a késő délutáni, kora esti órákban a Tiszántúlon egy-egy zápor sem kizárt.

Szerdán a hidegfront érkezése előtt a keleti országrészben még 25-27°C köré melegszik a levegő, a Dunántúlon azonban már csak 20°C körüli hőmérsékleteket mérhetünk. A napközben nyugat felől megérkező hidegfront előtt és mentén záporok, zivatarok alakulnak ki, az esti órákra eléri a Tiszántúlt is. A front áthaladtával az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik. Este északkeleten és a Tiszántúlon szintén lehetnek erős, esetleg viharos északi, északkeleti lökések.

Csütörtökön kezdetben a Dunától keletre eső tájakon várható csapadék, eső, záporok fordulhatnak elő, azonban ekkor zivatar már csak elvétve alakulhat ki. Napközben fokozatosan kelet felé távozik a csapadékzóna, és nyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet. Az élénk északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a Tiszántúlon erős, olykor viharos északi lökések kísérhetik. Hajnalban 9 és 15°C között alakulnak a hőmérsékletek, nyugaton ébredhetünk alacsonyabb minimumokra. Napközben sem melegszik fel igazán a levegő, mindössze 12-17°C-ot mérhetünk a délutáni órákban.

Pénteken már nyugodtabb időre van kilátás, többfelé derült lesz az ég, de máshol is csak kevés felhő tarkarhatja a Napot. A déli szél csak északnyugaton élénkülhet meg. Hajnalban nagyon hűvös lesz, 3 és 8°C között alakulnak a minimumok, a szélvédett, derült területeken pedig pára, köd képződhet. Délután 18-20°C köré melegszik a levegő. Hétvégén ismét újabb front érkezhet.

Folyamatosan frissülő előrejelzésünket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Szellő és Cyclonerik fotói, köszönjük!

Szerző: Berceli Balázs, Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2012.09.17 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk