Lehangoló reggel

A Dunántúlon éjjel nagy mennyiségű csapadék hullott, beágyazott zivatarok mozognak az országban.

Frissítve (14:15): Megáradt a Berek-patak és több házat is elöntött. Sall István, Somogyfajsz polgármestere elmondta: hajnali fél hat óta pakolják a homokzsákokat. Szerencsére nem kellett kitelepíteni senkit. Öt ház fala viszont annyira felázott, ami a későbbiekben még gondot okozhat - olvashatjuk a Kapospont.hu. Andocson a nagy mennyiségű vizet nem tudták a csatornák elnyelni. Házakba tört be a víz, de nem kímélte a járdákat, hidakat sem. Kisbárapáti és Karád között elmosta a víz a vasúti pályát; a hajnali és reggeli órákban lehullott nagymennyiségű csapadék Somogy megye középső és északi részén az autóbusz-közlekedésben is fennakadásokat okozott. A térségében vízátfolyások miatt a járatok 15-20 perc késéssel közlekedtek, egy területeken a nagymennyiségű hordalék került az utakra, ezért a buszok szintén késéssel közlekedtek. Videók a Kapospont.hu oldalán >>

A keddi nap átmeneti nyugalma után szerdán reggel többfelé ébredhettünk mennydörgésre, az ablakunkon kopogó esőre. A Kárpát-medence fölé áramló meleg, nedves levegő és az ehhez társuló örvényesség ugyanis megfelelő paraméterek biztosított az emeléshez, a beágyazott zivatarok kialakulásához.

Az éjszaka folyamán Somogy megye egyes településein a lehullott csapadék mennyisége a 40-50 mm-t is elérte, a Közép- és Észak-Dunántúlon eddig 15-30 mm körüli összegekről érkezett jelentés, és az eső továbbra is esik. Jelenleg a főváros környékén és a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén mozognak zivatarok. 

Szerdán délelőtt többfelé számíthatunk intenzív záporokra, beágyazott zivatarokra, helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Napközben a Dunántúlon többfelé, keleten szórványosan készülhetünk esőre, záporra, és elsősorban délen-délnyugatonzivatarra is. Az északkeleti légmozgás az Alföldön és zivatarok környezetében erősödhet meg. Délután délen 24 és 27, északon 18 és 23°C között várható a hőmérséklet, a tartósan csapadékos helyeken maradhatnak a maximumok 20°C alatt.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.06.16 8:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok