Lefújták a szmogriadót Budapesten

Megszüntették hétfő hajnalban a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban, a tájékoztatási fokozat azonban még érvényben van.

Megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt feloldották a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedési tilalmát a fővárosban hétfőn hajnalban, ugyanakkor ismét életbe lépett a tájékoztatási fokozat (MTI).

A vasárnap délután kezdődött javulás nyomán Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje már egy mérőponton sem haladta meg a riasztási küszöbértéket, ugyanakkor még 6 mérőponton magasabb volt, mint a tájékoztatási küszöbérték.

A szálló por (PM10) koncentrációjának alakulása hétfő reggel 6 órakor a fővárosban

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

A javulásnak köszönhetően nem lépnek életbe a BKK korábban tervezett járatsűrűsítései sem, mely szerint gyakrabban közlekedtek volna a metrók, valamint hét-hét autóbusz- és villamosjáratot, valamint négy trolijáratot is sűrűbben közlekedtettek volna.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2015.11.09 8:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hőmérsékleti rekordokkal indult a hét
Nem tréfa, az idei április 1-je lett a legkorábbi regisztrált hőségnap Magyarországon
Már veszélyesen sok volt a por a levegőben