Lefilmeztek egy gömbvillámot

Először sikerült véletlenül lefilmezni és megvizsgálni egy természetes úton keletkező gömbvillámot.

A kínai kutatóknak hatalmas szerencséjük volt, ugyanis a természetes villámok műszeres vizsgálata közben keletkezett egy gömbvillám, mely választ adhat a több, mint egy évtizede fennálló elmélet igazolásához. A légkör egyik legmisztikusabb jelensége néhány másodpercen át látható volt egy villámcsapás után. A 20. században nem tudtak a kutatók helytálló elméletekkel előrukkolni a keletkezésüket illetően.

A videón a gömbvillám és annak színképelemzése látható

Azonban most nemcsak megfigyelték, lefilmezték, hanem a kutatók spektrográffal is elemezni tudták a gömbvillámot. Ez az első ilyen eset, mikor természetes körülmények között kialakult gömbvillámot filmeztek le és vizsgáltak meg. Az elmélet szerint a földbe csapó villám miatt kémiai anyagok szabadulnak fel, és jutnak a levegőbe. A talajból a levegőbe jutott felforrósodott részecskék összesűrűsödve gömb alakot öltenek, ez a gömb felizzik, lebeg és keveredik az oxigénnel. A 2000-ben felállított elmélet a spektroszkópiai vizsgalátoknak köszönhetően egyre hitelesebbnek tűnik.

Ez egy nagyjából 5 méter széles, néhány másodpercig lebegő gömbvillám volt. A vizsgálatok során kiderült, hogy ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint amelyek a talajban is megtalálhatóak: szilícium, vas és kálcium.

Forrás: cnet.com, indavideó

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2014.01.21 12:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
Szupertájfun tart Hongkong felé
Kelet-Ázsia több szigetét is elmoshatja a Khanun tájfun