Lecsökkent Budapest kultúrzaja

A járványügyi intézkedésekkel elcsendesült a világ, lecsökkent Budapest szeizmikus háttérzaja.

Globális szinten, így beleértve Budapestet is, elcsendesült a világ. Geofizikusok szeizmikus mérései támasztják alá a járványügyi intézkedések hatására bekövetkezett háttérzajok csökkenését. Korábbi cikkünkben a világ számos pontján elvégzett méréseket ismertettük, amit Budapesten a Sas-hegy "gyomrában" működő szeizmológiai állomás adatai szintén alátámasztanak. 

Budapesti szeizmológiai állomás

A földrengéskutatásban használt mérőműszerek (szeizmométerek/szeizmográfok) nem csak a földrengés eredetű talajmozgást, hanem az ún. szeizmikus zajt is képesek detektálni. Legnagyobb jelentősége a 0,05 és 1 Hz közötti óceáni, tengeri hullámzás által keltett zajnak van, ami akár több ezer kilométeres távolságban zavarhatja a földrengések jó minőségű regisztrálását. Lakott területen vagy azok környezetében elhelyezett állomások esetén pedig a közlekedés és az ipari tevékenység által keltett

"kultúrzaj" ad jelentős járulékot.

Erre általában 1 Hz-nél magasabb frekvencia jellemző, és jelentős különbség van a nappali és éjszakai, valamint hétköznapi és hétvégi erőssége között. 

A 20 Hz frekvenciájú hullámok amplitúdója az idő függvényében:

A március 11. előtti napokhoz tartozó görbén jól látszik, hogy munkanapokon a reggeli csúcsforgalom következtében milyen határozott “tüskék” alakulnak ki. Ezek nagysága március 16-tól, az iskolabezárások időpontjától kezdve jelentősen csökken, illetve számos esetben teljesen eltűnnek. A délutáni csúcs nem produkál ilyen határozott jelalakot, ami arra utal, hogy az ehhez tartozó időszak sokkal jobban széthúzódik, mint a reggeli munkakezdéshez köthető csúcs. 

Az idő múlásával

a napközbeni jelszint hétről hétre egyre alacsonyabb,

összhangban az egyre csökkenő emberi tevékenységgel.

Hétvégéken sokkal alacsonyabb a napközbeni jelszint, mint munkanapokon és március végére a hétvégék és munkanapok jelszintje sokkal kevésbé különbözik egymástól, mint a korábbi időszakban. Március elején a szombati napokon a vasárnapinál magasabb aktivitás figyelhető meg, később viszont ez kiegyenlítődik, a szombati zaj a vasárnapi szintre csökken. A hó végi munkanapokon a zajszint a hó eleji szombatihoz vált hasonlóvá.

A megkeresést és az együttműködést ezúton is köszönjük Kovács István Jánosnak, a CSFK GGI igazgatójának!

Forrás: CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet

Borítókép: gyzoli

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2020.04.10 19:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést