Lecsapott Fiona Kanadára: rekordalacsony légnyomás, közel 180 km/h-s széllökés, áram nélkül maradt otthonok

Már nem hurrikánként, de hurrikán erejű széllel tombolt Kanada délkeleti partjainál Fiona. Ő lett az eddigi legalacsonyabb légnyomással rendelkező vihar Kanadában.

Poszttrópusi ciklonként, de hurrikán erejű széllökésekkel érte el szombaton Kanada délnyugati részét a szerdán még 4-es erősségű hurrikánként tomboló Fiona. A vihar észak felé haladva sokat veszített erejéből, de így is pusztítót szélviharral, heves esőzésekkel és hatalmas hullámokkal érte el Új-Skócia, Quebec és Új-Fundland partjait.

Szombat délutáni műholdkép a Kanada partjai felett örvénylő Fionáról:

Forrás: NOAA

A legerősebb széllökés a 179 km/h-t is elérte,

de többfelé 110-150 km/h-s széllel tombolt a vihar, ami fákat döntött ki, épületeket rongált meg, és alaposan megtépázta a villamoshálózatot is. Ennek következtében a térségben több százezer háztartás marad áram nélkül.

Hatalmas fákat csavart ki a vihar Új-Skóciában:

Forrás: Travel and Walk / Youtube

A hatalmas hullámok elárasztották a partmenti településeket: az Új-Fundland délnyugati csücskében fekvő Channel-Port aux Basques településen és környékén néhány épület ledőlt vagy a tengerbe csúszott bele, írja a CNN.

Így tört be a víz a partmenti területekre:

Forrás: Shadowwolfblackout on Storyfire / Youtube

Fiona egy időjárási rekordot is megdöntött Kanadában. Ugyanis Fiona lett a legalacsonyabb légnyomással rendelkező vihar, ami valaha elérte Kanada partjait. A ciklon belsejében 931,6 hPa-os légnyomást mértek Hart-szigetén.

Borítókép: Chaney Collins

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.09.25 14:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban