Lecsap a Kay hurrikán a Kaliforniai-félszigetre

A következő napokban Mexikó északnyugati részén okozhat gondokat a hurrikán.

Mexikó nyugati partjainál, a Csendes-óceán felett az elmúlt napokban kialakult egy trópusi vihar, mely folyamatosan erősödött, és hétfőn már elérte a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán az 1-es fokozatot. A hurrikán a Kay nevet kapta. A következő napokban a hurrikán tovább erősödhet a nyílt óceán felett, akár a 3-as fokozatot is elérheti, ahol a benne tomboló szél sebessége meghaladhatja a 180 km/h-t. A középpontjában a légnyomás 970-975 hPa környékére is lecsökkenhet.

A hét második felében a Kay hurrikán elérheti Mexikó északnyugati részét, elsősorban a Kaliforniai-félszigetet.

Bár ekkorra veszíthet erejéből, de még így is 2-es erősségű hurrikánként csaphat le, mely a partot érés után tovább veszíthet erejéből, és 1-es erősségű hurrikánná, majd trópusi viharrá szelídülhet.

A Kay hurrikán várható útvonala, csapadékintenzitása, központi légnyomása, valamint az előrejelzések alapján a benne várható legerősebb széllökések hétfő estig /Térképek forrása: WXCHARTS.com/

A Kaliforniai-félsziget egyes részeire a hurrikán 100 mm-nél is több csapadékot vihet, mely árvizeket, földcsuszamlásokat okozhat, és helyenként 100-120 km/h-t meghaladó széllökésekkel érkezhet. A félsziget nyugati partjait helyenként akár 5 méternél is magasabb hullámok ostromolhatják.

Borítókép forrása: Wikimedia Commons /a kép illusztráció - Florence hurrikán (2018. szeptember 12.)/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.09.06 18:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből