Látszott a medikán szeme

5 méteres hullámokat, méteres árvizet kelt a trópusi jegyekkel rendelkező mediterrán ciklon.

Szicilia és Calabria tartományokban is a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben a rendkívüli időjárás miatt. Szombati előrejelzésünknek megfelelően térségben több napja tartó heves esőzések okozta áradások pusztítanak. Üzletek és iskolák zártak be, egyes településekről evakuálni kellett a lakosokat, szerdára pedig Szicília székhelye, Palermo is víz alá került. Catania polgármestere arra kérte a lakosokat, csak rendkívüli okokból hagyják el otthonaikat. A sziget átlagos éves csapadékmennyiségének csaknem fele esett le 2 nap alatt

Catania árvíz és pusztítás - Videók: Irie Time, Tommaso Modica

Az előrejelzések szerint a Dél-Olaszországot sújtó medikán java még csak ma és pénteken ér el Szicíliába, majd szombat, vasárnap hagyhatja el a területet. A széllökések a 100 km/órát is elérhetik, és további heves esőzés várható. A ciklon a Berlini Meteorológiai Intézettől már nevet is kapott, Apolloként vonul be a történelembe.

A medikán energia-utánpótlása a tengervíz magas hőmérsékletéből származik. Az Égei-tenger 3 fokkal, a Jón tenger 2 fokkal melegebb az átlagosnál. Ilyen trópusihoz hasonló körülmények között tudott kialakulni ez a ciklon, mely a műholdkép alapján akár egy hurrikánnal is összetéveszthető:

Műholdkép animációnk a medikán fejlődéséről

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.10.28 13:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Itt az év első medikánja, Avgi
48,8 Celsius-fok az új hivatalos európai melegrekord
Kitört az Etna vasárnap