Láthatáron az egy éves előrejelzés

Egy új kutatás 6 hónapnál is nagyobb időtávra tudta előrejelezni az El Nino jelenséget.

November elején publikálták azt a kutatást, melyben először merül fel komolyan a lehetősége egy, akár egy évre előre szóló előrejelzésnek. Az eredmény természetesen nem napokra bontott, Celsius fok pontosságú prognózist jelent, hanem egy általánosabb, a sokéves átlaghoz képesti hőmérséklet és csapadékelmozdulást (más néven anomália-előrejelzést).

Ekkora időtávon elsősorban a bolygónk időjárását meghatározó nagy légköri jelenségek, így például az El Nino-La Nina állapotából lehet a legtöbb információt kinyerni.

Egy évre előre képes előrejelezni az El Ninot a Csendes-óceán vízhőmérsékletének kaotikussága

Az El Nino (spanyolul "kisfiú") jelenség alatt a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet értjük. El Nino fázisban a tengervíz keleti irányba mozog, így Amerikába nagy mennyiségű hőt szállítva párás, csapadékos időt okoz, míg Ausztráliában szárazabb és hűvösebb időszak lesz a meghatározó. Az áramlás megfordultakor beszélünk a La Nina (spanyolul "kislány") jelenségről, ilyenkor a hő nyugat felé mozog, Amerika nyugati partjainál a távozó meleg tengervíz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg érkezik, így ott szárazabb, aszályosabb időszak következik, míg a Csendes-óceán nyugati felében kell jelentősebb csapadékra készülni.

Az El Nino előrejelezhetősége a klasszikus módszerekkel tavasszal mindig "falakba ütközött", azaz egy, az év elején lezajlódó, eddig nem ismert folyamat megakadályozta, hogy becsülni tudjuk a nyáron és ősszel várható helyzetképet. Úgy tűnik, hogy a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatóinak most sikerült ezt az akadályt is legyőzni.

10-ből 9 alkalommal előrejelezte az egyenletlen vízhőmérséklet (kékkel) az erős El Nino jelenségeket (pirossal)

A tanulmány szerint a megoldás kulcsa a Csendes-óceán egyenlítő környéki felszíni vízhőmérsékletének rendezetlenségében (idegen szóval entrópiájában) rejlik. A vízfelületet 22 területre osztották fel és historikus adatsorok alapján úgy találták, hogy

minél kaotikusabb a vízhőmérséklet eloszlása, annál erősebb El Nino jelenség várható.

Feltételezések szerint az áramlási irány változásakor fellépő örvénylés okozza ezt a hatást. Az eljárás ugyanakkor annyira hatékony, hogy 10 alkalomból 9-szer sikeresen jelezte előre 1 éves távlatban az El Ninot.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2020.01.21 12:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Bejelentették: véget ért az El Niño
Megkezdődött a hideg tengervíz feláramlása, hamarosan véget ér az El Niño
Nyárra La Niña váltja a most még erős El Niñot