Lassan útjára indul a James Webb űrteleszkóp

A valaha az űrbe küldött legnagyobb és legösszetettebb űreszköz hosszú munka után lassan útjára indul.

Sikerrel lezárultak a James Webb űrteleszkóp (James Webb Space Telescope, JWST) utolsó tesztjei a kaliforniai Northrop Grumman cégnél. Amint elkészültek a biztonságos átszállításhoz való előkészületekkel, hajón utaztatják át a Panama-csatornán keresztül Dél-Amerika északkeleti részére, a Francia Guyana Kourou városa mellett található indítóállomásra.

A James Webb űrteleszkóp összeszerelve, letesztelve várja a biztonságos "csomagolást" az utazáshoz (forrás: NASA)

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) Ariane 5 hordozórakétáját már korábban elindították Németországból szintén hajóval, az Atlanti-óceánon át. A helyszínen felkészítik a repülésre, felszerelik a hordozórakétát és gurulhat az indítóállomásra. A start tervezett időpontja novemberben várható.

Az indítás idővonala (forrás: ESA)

Több mint 14 ország és 29 állam több ezer szakemberének hosszú, kitartó munkájával jutottak el eddig. Az indítás utáni félév a beüzemeléssel telik majd. 26 perc után a leválik a hordozóeszközről és kinyílnak a napelemtáblák. Közben a NASA és ESA felveszik vele a rádiókapcsolatot. Közel egy hónap alatt eljut a Földtől több mint másfél millió kilométerre található keringési pontig. Közben fokozatosan nyílnak ki a részei, majd a tükrök és sorban kapcsolják be a tudományos műszereket. 

A teleszkóp részeinek kinyitása (forrás: ESA)

A finomhangolásokat, kalibrálásokat követően ezek várhatóan fél év múlva kezdik meg a méréseket

A Webb egy nemzetközi partnerség keretein belül jött létre a NASA, ESA és a Kanadai Űrügynökség (Canadian Space Agency, CSA) közös munkájaként. A JWST a Hubble űrteleszkóp után a következő és a valaha az űrbe küldött legnagyobb űrobszervatórium, amelyet arra terveztek, hogy áttörő felfedezéseket tegyen a csillagászat minden területén és megválaszolja az univerzummal kapcsolatos kiemelt kérdéseket.

A tesztelést követő összeállítás gyorsítva (forrás: NASA)

Forrás: ESA, NASA

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.08.30 17:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Ezek voltak a szerdai záporos nap legszebb pillanatai