Lassan elnyeli a föld a dél-afrikai várost

Víznyelők süllyesztik föld alá Khutsong városát, tízezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Khutsong egy Dél-afrikai Köztársaság területén, Gauteng tartományban, Johannesburg külterületén található kisváros, mely megsínylette a március első felét. A város területén ugyanis egyre több víznyelők által keletkezett kráter nyílt, melyek utakat és épületeket süllyesztettek a mélybe - írja a nemzetközi sajtó.

Fotó: Twitter / @ XhalaSelby

A karsztos kőzeteken épült város környezetében már az 50-es évek óta víznyelők alkották a természeti kincseket. A helyzet már nem sokkal ezt követően megromlott, hiszen 1962-ben egy 55 méter átmérőjű, 30 méter mély víznyelő szakadt be a környéken, mely több áldozatot is követelt. Az egyre növekvő számú és méretű víznyelők mostanra tönkretették az infrastuktúrát, és evakuálásra kényszerítették a lakosokat. 25 ezer ember maradt otthon nélkül.

A hatóságok szerint a város 70 %-a lakhatatlan, és építkezésre alkalmatlan. A még épségben álló házak tulajdonosai attól tartanak, az ő otthonuk lehet a következő.A lakók állítása szerint az önkormányzat eltitkolta előlük a geológusok által már több, mint 10 éve előrejelzett reménytelen helyzetet, de legalább is figyelmen kívül hagyta azt, és nem hozott megfelelő intézkedéseket.

A beomlott víznyelőket jelenleg szemétlerakóként használják, és remélik, hogy nem terjednek tovább, még több pusztítást okozva a helyszínen. Elég azonban egy esős időjárási helyzet, és az állapotok az eddigieknél is katasztrofálisabbá válhatnak.

Tavaly novemberi helyzet a tartomány területén:

Borítókép: Twitter / Gauteng Department of Roads and Transport

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.03.18 9:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában
Mindent beborít a hó Passauban