Lángokban Kelet-Ausztrália

Több régióban keletkező erdőtűz is összekapcsolódott, fokozódik a tűzvész Ausztráliában.

November elején csaptak fel az első lángok Kelet- és Délkelet-Ausztrália vidékén, azóta egyre több helyen keletkezett erdőtűz, a hatóságok információi szerint jelenleg

Új-Dél-Wales teljes partvonala lángol.

A legnagyobb, területileg összekapcsolódott tűzvész Sydneytől északra tombol, több mint 335 000 hektáron (december 6-ai adat). Összesen száznál is több helyen lobbant lángra az erdő, ezek közül a legtöbb mai napig ellenőrizetlenül terjed.


Hao Le / Himawari Satellite

NASA (november 8.)

Az elkövetkező napokban az előrejelzés forróbb, szárazabb időjárást ígér. Az erős szél miatt valószínűleg továbbra is a városok és lakott területek irányába terjednek a lángok.

Forrás: TheAustralian / Fire&Rescue (november)

Nagy területen, többek közt Queensland déli részén is, evakuálni kényszerültek a lakosságot, többen hetekig nem térhetnek vissza otthonukba. A térség teljes tűzoltó brigádja az oltáson dolgozik, egyelőre eredménytelenül. A helyi miniszterelnök a helyzet romlását jelentette be, az szélviszonyok tekintetében egészen keddig nem számítanak kedvező fordulatra, a szárazság pedig januárig is eltarthat. Ebből kifolyólag egyes tájakon hónapokig éghet az erdő, nagy eséllyel az ünnepek idejére sem javul a helyzet. A miniszter a közösség éberségét és nyugalmát kéri.

Aktuális riasztás
Mérsékelt (narancssárga) fokozat: A helyszín miharabbi elhagyása javasolt. A jól felkészített, védett épületek biztonságot nyújthatnak, de csak akkor maradjanak otthon, ha fizikailag és szellemileg felkészültek arra, hogy átvészeljék a körülményeket.

A kórházi sürgősségi osztályoknál az asztmával és légzési problémákkal küzdő emberek száma 25% -kal növekedett, a mentőszemélyzet pedig napi 70–100 híváskezelésre válaszol légúti állapotokra panaszkodóknak. Sydneyt majdnem egy hétig soha nem látott sűrű szmog fojtogatta. A lakosok a 33 fokos hőség ellenére nem nyitják ki ajtóikat, ablakaikat, félnek a káros anyagoktól.

Forrás: Theguardian

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.12.06 13:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában